Bunker var for svær at fjerne – nu er den bygget sammen med boligen

Et ægtepar i Hanstholm har bygget deres hus sammen med en bunker. Fra underetagen er der direkte adgang til et stykke Danmarkshistorie - og med tiden en vinkælder.

Langs Vestkysten ligger bunkerne spredt som et synligt minde om 2. verdenskrig. De er ikke sådan lige til at fjerne - det ved Birgitte og Bo Stenumgaard alt om. De har nemlig en bunker på deres grund i Hanstholm.

- Da grundene kom i udbud, var bunkeren helt dækket til. Der lå en meter jord oven på. Da vi begynde at grave, fandt vi den så og undersøgte mulighederne for at få den fjernet. Det ville koste 800.000 kroner, så det droppede vi igen, fortæller Bo Stenumgaard.

Hvad gør man så? Parret valgte at bygge den sammen med huset.

- Det er lidt unikt at have en bunker. Vi synes, den klæder huset, og så er det jo ikke et typisk hus, vi har bygget. Det gør det lidt mere spændende, at der ligger en bunker midt i indkørslen, som man nærmest er ved at køre ind i, når man ankommer.

Boligen med udsigt over Nationalpark Thy er bygget i en vifteform, som bunkeren også indgår i. I videoen i toppen fortæller parret mere om tankerne bag husets form.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST
Boligen med udsigt over Nationalpark Thy er bygget i en vifteform, som bunkeren også indgår i. I videoen i toppen fortæller parret mere om tankerne bag husets form. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Humlebien fra 40’erne

Inden parret gik i gang med byggeriet, fik de en inspektør fra Bunkermuseet i Hanstholm ud og kigge på bunkeren.

Han fortalte, at den tyske general og feltmarskal Erwin Rommel blev af Hitler beordret til blandt andet at inspicere kanonstillingerne i Hanstholm i begyndelsen af 1940’erne.

Fra landgang mod syd var Hanstholm ikke særlig godt beskyttet, så han besluttede at grave en grøft gennem byen og lave bunkere med plads til kanoner.

Parrets planer med bunkeren er at lave den til vinkælder.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST
Parrets planer med bunkeren er at lave den til vinkælder. Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Han fik altså også opført Birgittes og Bos bunker med navnet Brummer, som betyder humlebi.

- Hanstholm er en stor bunkerby, og bunkeren er en del af den historie. Det skal man ikke lave om på. Tværtimod. Det skal huskes, siger Birgitte.

Bunkeren er ikke fredet, og derfor kunne parret nærmest gøre med den, hvad de havde lyst til.

Fra husets underetage er der direkte adgang til bunkeren. Indgangen til bunkerne var lavet, så der i sin tid kunne køres en kanon ind i den.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST
Fra husets underetage er der direkte adgang til bunkeren. Indgangen til bunkerne var lavet, så der i sin tid kunne køres en kanon ind i den. Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Turister strømmer til

Bunkerhuset, som i øvrigt også har en helt unik udsigt ud over Nationalpark Thy, stod færdigt i 2009.

Lige siden har både danske og tyske turister ringet på døren for at se nærmere på det særlige hus.

- Der kommer rigtig mange turister og spørger, om de må tage billeder og høre mere om huset. Det er fint nok. Vi har også en gang haft en kunstner ude og lave et projekt inde i bunkeren, fortæller parret.

På en af væggene i bunkerne hang et samtaleanlæg. Bunkeren har aldrig rigtig været i brug.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST
På en af væggene i bunkerne hang et samtaleanlæg. Bunkeren har aldrig rigtig været i brug. Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Fra underetagen er der direkte adgang til bunkeren, hvor der hele året er ret køligt. Det er oplagt at bruge den til vinkælder – og det er da også det, parret altid har haft i tankerne, men tankerne er endnu ikke blevet til virkelighed.

- Vi er ikke lige nået der til endnu, men der er jo masser af plads til vinreoler og måske en vinsmageafdeling hernede. Hvis vi ikke får gjort mere ved den, så kan de næste jo gøre det. Men den bliver nok aldrig godkendt til beboelse, siger Bo.

Huset er i alt på 350 kvadratmeter plus bunker og garage. Det er den lokale og nu afdøde arkitekt Ib R. Larsen, der har tegnet det.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST
Huset er i alt på 350 kvadratmeter plus bunker og garage. Det er den lokale og nu afdøde arkitekt Ib R. Larsen, der har tegnet det. Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Seneste nyt

fra Nordjylland