De kæmper for en 'seniorlimousine': - Vi skal da ud, hvor vi har levet et helt menneskeliv
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST
Udflugterne står ofte for de største samtaleemner på plejehjemmet Dagsbæk Centeret i Thisted.
På et plejecenter i Thisted kæmper de for at få råd til dét, som skal give de ældre livets sidste eventyr med.
Selvom man er på plejehjem, er man ikke parkeret resten af livet.
Det vil beboerne på Dragsbækcenteret i Thisted i hvert fald ikke finde sig i.
- Vi skal da ud og se omegnen! Det er da der, vi har levet et helt menneskeliv, siger Alf Ronal Skovby.
Han er beboer på plejehjemmet i Thisted, som han kalder for et "femstjernet hotel". Alligevel er han som regel med, når beboerne skal på tur.
- Så vi skal ud og se alle forandringerne, og om de gør det godt nok derude. For jeg garanterer for, hvis vi havde været derude, så havde vi gjort det meget bedre, siger han med et grin.
Bussen, som de normalt kører på ud på eventyr i, er dog også ved at være oppe i årene. Derfor er det tid til at skifte den gamle minibus ud, mener områdeleder Lotte Kjærgaard Bloch.
Den kan vi ikke undvære
Egon Jeppesen Haagh, beboer
- Vi skal have en som har varme på om vinteren og klimaanlæg om sommeren, så det bliver mere bekvemt for beboerne. Og jeg er også sikker på at medarbejderne glæder sig til at køre i en lidt mere driftssikker bus, siger hun med et smil.
Samlede flere hundredetusinde ind
Men før de kan komme ud, skal pengene ind.
Derfor startede plejehjemmet i november sidste år en indsamling blandt pårørende og tilknyttede til centeret. Det samlede 200.000 kroner ind. Et beløb, som gør områdelederen stolt.
- Det er bevis på, at folk er rigtig glade for at være her, og de pårørende virkelig vil stedet. Det viser også, at det er det værd at yde en indsats og sætte alt ind på at give beboerne en værdig afslutning på deres liv, understreger hun.
Giver mor sin søndagsudflugt tilbage
Men der mangler stadig penge til at opnå drømmen om en lidt mere luksuriøs ældrebus - det plejehjemmet selv kalder en 'seniorlimousine'.
Håbet er at samle yderligere 150.000 kroner ind.
Og derfor har én af de pårørende - en søn til én af beboerne - gået ind i kampen for at få de sidste kroner ind.
- Vi vil prøve at se, om vi kan sælge reklamepladser på den nye bus, og indsamle penge bredere end internt på plejehjemmet, fortæller Torben Skovgård Nielsen.
Min mor var hjemmegående, så hun ville rigtig gerne ud på søndagstur
Torben Skovgård Nielsen, pårørende til beboer
En bus kan nemlig være med til at give hans mor, og de andre beboere, livskvalitet, mener han.
- Som barn har jeg været på utallige søndagsture, for min mor var hjemmegående, så hun ville rigtig gerne ud på tur. Bussen er muligheden for at få del i de glæder, som du og jeg har – at man kan hoppe ind i en bil og komme ud og se noget nyt, siger han.
Holder øje med "den verden, vi kæmpede for"
Det er beboerne i stuen på Dragsbækcenteret i Thisted helt enige i.
- Vi har været i både Hanstholm, Vorupør, Stenbjerg og Agger... jamen, vi har jo været så mange steder. Jo jo, den kan vi ikke undvære, forsikrer Egon Jeppesen Haagh, som bor på plejehjemmet i Thisted.
Han er med til at arrangere næste tur, som er en 'herretur' til Øst Vildsund, hvor mændene skal ud at spise ål og Stjerneskud. Et par uger forinden var plejehjemmets kvinder nemlig på pigetur til Thisted by for at ”ose”.
- Ud fra mængden af det, de havde med hjem havde kortene været rødglødende, griner områdelederen Lotte Kjærgaard Bloch.
Det giver fleksibilitet og frihed, at have sin egen bus fremfor at leje en hver gang, beboerne vil ud, mener hun.
De holder ved alle de der aktiviteter, som vi andre har kæmpet for og bygget op
Alf Rolan Skovby, beboer
- Man kan tage mange individuelle hensyn: nogle kan holde til lange ture, andre kan kun holde til korte – nogle vil ud i naturen, andre vil gerne se by. Det, at det er fleksibelt, det er guld værd, forklarer hun.
For Alf Rolan Skovby ligger friheden i at komme ud i den verden, han selv har "kæmpet for", som "glødede socialdemokrat" i sine unge dage, siger han.
- Vi må jo også indrømme, at de unge har nogle helt andre behov, end os. Det er jo dejligt, at komme ud og se, at de fornyer området derude. Og så kommer der jo også småfolk, og de holder ved alle de der aktiviteter, som vi andre har kæmpet for og bygget op, og nu kan se blive videreført. Det er jo faktisk som en lille sten, man smider i vandet, så bliver ringene større, siger han.
Men selvom turene og oplevelserne i sig selv er meget værd, er det ligeså meget tiden efter, der gør dem værd at tage med på.
- Turene er første halvleg, men anden halvleg er endnu vigtigere. Der taler vi om, hvad vi har oplevet – ”kan du huske, dengang der…”
- Det, synes jeg, er fantastisk. Det er fællesskab, siger Alf Rolan Skovby.