Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

1 af 2

Del af Nationalpark Thy i brand: Man arbejder 30-35 mand og 10 køretøjer på branden

Viden kommer fra vest og udgør en stor udfordring for slukningsarbejdet, fortæller chefvagt ved Nordjyllands Beredskab.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Nordjyllands Beredskab er massivt til stede ved en større naturbrand. Branden foregår i Stenbjerg Klitplantage, der er en del af Nationalpark Thy.

En helikopter er ankommet for at hjælpe med slukningsarbejdet. Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

Det fortæller René Kerup, der er chefvagt ved Nordjyllands Beredskab.

- Man arbejder 30-35 mand og 10 køretøjer på branden. Vi har indkaldt ekstra indsatsledere også. Der ligger en plan for denne slags brande fra skovdistriktet, så vi er ved at iværksætte den plan og lave en standsningslinje, siger chefvagten.

Branden er startet et sted mellem vandet og Istrupvej, der er den første vej, man møder fra vandet.

Brandens omfang er lige nu så stort, at beredskabsstyrelsen er på stedet, ligesom der bruges droner til at fastlægge det geografiske område, branden står på i.

Vinden er afgørende

Vejrforholdene gør ikke slukningsarbejdet nemmere på stedet.

Vinden, der kommer fra vest gør, at branden går mod resten af plantagen.

- Det er knastørt og blæser otte meter i sekundet den forkerte vej. Det er en større omgang, men vi må se i de næste par timer, om standsningslinjen holder, så vi kan stoppe branden der. Der er rigtig meget plantage i vindretningen, fortæller René Kerup.

Det er knastørt og blæser otte meter i sekundet den forkerte vej. Det er en større omgang.

René Kerup, chefvagt ved Nordjyllands Beredskab

Var vinden derimod kommet fra øst, havde det gjort arbejdet for brandmændene nemmere. I det tilfælde havde der været en naturlig standsningslinje ved vandet.

Brandårsag er ukendt

På nuværende tidspunkt kender Nordjyllands Beredskab ikke til brandårsagen. Men en knastør skovbund kan være en del af årsagen.

- De næste par timer vil være afgørende for, hvor lang tid det vil tage os at slukke branden. Lykkes det os at standse branden nu, er det godt, men ellers skal vi lave en ny standsningslinje, siger René Kerup.

Der er ingen bygninger, der er i fare for at blive ramt af branden.

Slukningsarbejdet besværliggjort

Nordjyllands Beredskab og Beredskabsstyrelsen er grundet smalle veje på vej ud mod selve branden i Stenbjerg Klitplantage kommet i problemer.

Nogle steder er vejen så smal, at køretøjerne - når de har krydset hinanden - har sat sig fast i rabatten. Det kan ses på billederne herunder.

På grund af slukningskøretøjernes vægt har de været nødsaget til at tømme bilerne for vand, så køretøjerne kan blive trukket fri.

  Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST