LIGE NU:

Flere konkurser i landbruget end hele sidste år

2018 har været et hårdt år for virksomheder inden for landbruget, hvis man sammenligner med sidste år.

Der er flere landbrugsvirksomheder i perioden januar-oktober, der har drejet nøglen om end hele sidste år. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at året 2018 indtil videre har budt på 126 konkurser fra landbrugsvirksomheder. 

Til sammenligning var der 121 konkurser i landbruget i hele 2017. I år står kvæg- og svineproducenter for 62 konkurser.

- I øjblikket er svinepriserne lave, og selvom det skulle være slemt nok, så har landbruget også i år været ramt af sommerens tørke. Det er formentlig årsagen, men jeg mener ikke, der er tale om en decideret tendens, da vi ser sådan nogle konjunktur-svingninger hele tiden, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef hos SEGES.

På ti år er antallet af konkurser i landbruget nærmest fordoblet. Klaus Kaiser forklarer, at Finanskrisen også har været medårsag til den udvikling. Under krisen oplevede landmænd nemlig, at deres jord blev mindre værd. Jordpriserne har siden stået mere eller mindre stille.

Selvom han vurderer, at der i løbet af 2019 igen vil komme opsving i priserne på svin, så synes han alligevel, at det er en bekymrende udvikling. Hen mod vinteren kan tallet nemlig risikere at vokse. 

- Når vi kommer længere hen mod vinteren, tror jeg desværre, at tallet kommer til at stige markant. Det skyldes, at sommerens tørke har skabt mangel på foder til dyrene, så når det slipper op, skal landmændene ud og købe foder et andet sted til en dyr pris, siger Klaus Kaiser.

I nyere tid er 2016 året med flest konkurser i landbruget. Her var der over 180 landbrugsvirksomheder, der blev erklæret konkurs.

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

aalborg håndbold

Aalborg Håndbold taber topkamp på hjemmebane - men forbliver på andenplads i ligaen

smuk_morgen_dronefoto_02.jpg

Meget sol og op til 11 grader på vinterens sidste dag

def_thumb,50_percent

play Nordjyske fiskere må ikke fiske i norsk farvand: - Gælden bliver større for hver dag, der går

Fjord FSTR

Fra Filippinerne til Hirtshals: Snart begynder jomfrurejsen for ny katamaran

Til forsiden

Til forsiden