Fødevareminister om mink-strategi: Myndighederne frygter mutation, så vaccine ikke vil virke

Når en masse minkbestande i de her dage aflives, er det i frygt for, at coronavirus hos mink kan mutere sig, så en kommende vaccine ikke vil virke. Det forklarer fødevareminister Mogens Jensen.

De seneste dage har fødevareministeren og regeringen fået massiv kritik fra minkavlerne for at slå både syge og raske besætninger ned. 

Mandag aften forklarede fødevareminister Mogens Jensen i TV MIDTVEST, at strategien grunder i sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og at det skyldes, at man frygter, at coronavirus hos mink skal mutere sig.

quote Det andet er den særlige mutation, der findes hos mink, skal udvikle sig på en måde, så en kommende vaccine ikke vil virke<br /> 

Mogens Jensen, fødevareminister (S)

- Sundhedsmyndighederne er – og det tror jeg, at vi alle sammen er – bange for, at smitten fra mink skal brede sig ud i samfundet, så mennesker bliver smittet fra mink.

- Og det andet er den særlige mutation, der findes hos mink, skal udvikle sig på en måde, så en kommende vaccine ikke vil virke, og der er stærke sundhedsfaglige begrundelser for, at vi anvender den strategi, som vi gør nu, lyder det fra Mogens Jensen, der er fødevareminister for Socialdemokratiet.

De seneste dage har fødevareminister Mogens Jensen (S) og regeringen fået massiv kritik fra minkavlerne for at slå både syge og raske besætninger ned. 

Han fastslår samtidig, at regeringens beslutning om at aflive mink i en radius af 7,8 kilometer fra en minkfarm med coronasmitte hviler på sundhedsmyndighedernes og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

-  De siger, at det er det optimale for at slå smitten ned, og det baserer man på de erfaringer, man har fra, hvordan smitten har spredt sig på de nordjyske besætninger, og jeg må som fødevareminister bare sige, at vi er nødt til at gøre, alt hvad vi kan for at stoppe coronasmitten og sikre, at den ikke spreder sig fra mink og ud i resten af samfundet, lyder det fra Mogens Jensen.

Flere partier vil have fødevareministeren til at skifte strategi i indsatsen mod corona på minkfarme. Se indslaget her, og hør fødevareministerens svar på kritikken.

Smitten spreder sig hurtigt

Siden fredag er 12 minkfarme blevet smittet med coronavirus, og derved er virusset nu fundet på i alt 76 minkfarme her i landet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at cirka syv procent af Danmarks minkfarme er eller har været smittet med coronavirus. Og det er en udvikling, der bekymrer Fødevarestyrelsens beredskabschef, som medgiver, at minkavlerne står i en forfærdelig situation.

- Men med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig med mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, siger Nikolas Kühn Hove i pressemeddelelsen.

Fødevarestyrelsen ved endnu ikke, hvordan coronavirusset er kommet ind på de mange minkfarme.

Hør fødevareminister Mogens Jensen forklarer om strategien. Siden fredag er 12 minkfarme blevet smittet med coronavirus, og derved er virusset nu fundet på i alt 76 minkfarme her i landet.

Seneste nyt

fra Nordjylland