Gelænderbanden overgav sig aldrig: Ny lov kan afslutte flere års kamp
Gelænderbanden på Fur har kæmpet siden 2014. Fra venstre er det Palle Christensen, Helle Olesen, Marianne Vester, Johannes Vester og Anton Simonsen. Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST
Landets mest berømte gelænder kan måske komme op igen. En ny lov giver håb på Fur, hvor den lokale gelænderbande har kæmpet i otte år.
Gravfred på gravhøjen. Det har der ikke været meget af de seneste år på Bette Jenses Hyw på Fur.
For i otte år har en gruppe lokale kæmpet med Kulturministeriet om et gelænder. Fra begyndelsen af 1990’erne til 2014 var det intet problem, at dårligt gående kunne støtte sig til et gelænder, hvis de ville op for at spejde ud over Limfjorden.
Men i 2014 ændrede embedsmænd i ministeriet så på den praksis. Nu var gelænderet ulovligt og skulle ned. Siden har Gelænderbanden sat fire-fem gelændere op; alle gangene har Slots- og Kulturstyrelsen beordret det pillet ned igen.
Men næste gang gelænderet kommer op, får det sandsynligvis lov at blive stående. For onsdag blev Museumsloven ændret.
- Det er jo fantastisk. Det bliver vi glade for. Det er der mange, mange andre, der også bliver, siger Anton Simonsen.
Opråb har betydet noget
Fra 1. juli giver en ny lov nemlig mulighed for, at man kan søge om dispensation for reglerne om, hvad der må være på gravhøje. Da en arbejdsgruppe præsenterede forarbejdet til en ny i efteråret 2021, sagde kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S):
- Selvfølgelig betyder det noget med de opråb, der blandt andet har været fra Gelænderbanden på Fur, der siger, at ”prøv at høre her, vi vil bare gerne have et gelænder”.
En af mulighederne for at få dispensation er, at løsningen ”sikrer og styrker formidling og tilgængelighed af fortidsmindet”.
Nu håber Anton Simonsen så, at en dispensation er mulig. Det 83-årige medlem af Gelænderbanden har boet på Fur i knap 60 år.
Han har været blandt andet brugsuddeler og turistchef og de seneste år altså også aktiv i kampen for landets vel nok mest kendte gelænder.
Når han besøger Bette Jenses Hyw, spørger han gerne turisterne, om de har hørt om gelænderet. Og det har de, hvad enten de er fra Fyn, Sjælland eller Bornholm.
Fremover kan det så være, at turister og fastboende ikke blot behøver at tale om gelænderet, men kan få glæde af gelænderets genkomst.