Guide til mad fra naturen: Her er tre spiselige planter fra strandengen
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST
Der er en masse spiselige planter i naturen, hvis man ved, hvor man skal lede.
Stifteren af Naturmad Thy oplever en stigende interesse for at samle spiselige planter. Her er tre gode bud på planter, der kan findes på strandenge.
Naturen er et rigt og mangfoldigt spisekammer.
Det mener Mie Buus, der har stiftet virksomheden Naturmad Thy, der blandt andet arrangerer ture i naturen, hvor man kan samle spiselige planter, som efterfølgende bliver tilberedt over bål.
De mange oplevelser og erfaringer med spiselige planter, har Mie Buus samlet i to kogebøger: ’Naturmad i Nationalpark Thy’ og ’Naturmad ved Limfjorden’.
Den sidstnævnte kogebog guider blandt andet interesserede igennem de planter, man kan finde på strangenge ved fjorde.
Mie Buus har fremhævet tre planter, som man med fordel kan gå på jagt efter – for eksempel ved Limfjorden. Fælles for alle de urter, man samler på stranden, er, at de skal skylles godt på grund af sandet.
Tre gode planter fra strandengen
Strandarve
- Strandarve er en lille plante, der er cirka 5 centimeter høj. Den gror i sandet og kan flere steder danne et helt tæppe.
- Selve planten ligner et lille juletræ med små tykke blade. I juni og juli får den små hvide blomster i toppen.
- Strandarve smager lidt af agurk. Når de spirer frem, kan de spises rå i salater eller bruges som pynt på maden. Hen på sommeren bliver de lidt grove kan så blancheres og bruges som garniture til fisk eller kylling.
Salturt/Kveller
- Salturt – der også bliver kaldt kveller - gror helt nede i vandkanten, hvor den kan blive oversvømmet hver dag.
- Salturt har tykke leddelte stængler og er på alle måder en helt fantastisk plante.
- Den smager af salt og er rigtig god frisk i salater, i pesto, som snack, i dressinger eller sylte som pickles. Salturt kan plukkes helt frem til september.
Læge-koleare
- Det er en 20-30 cm høj plante, der er udbredt på strand og strandenge ved Limfjorden.
- Den har små runde hjerteformede blade og får i juni små hvide blomster.
- Både blade og blomster kan spises. De har en lidt skarp smag, der minder om radiser eller peberrod. Blade og blomster kan bruges i salat eller som pynt på mad.
- Planten har et stort indhold af vitamin C. I gamle dage blev den brugt mod skørbug og andre mangelsygdomme. og blev i gamle dage brugt mod skørbug og andre mangelsygdomme.