Henriette trodser politisk modstand: Nu er privatskole et skridt tættere på virkelighed
Foto: Casper Roslyng, TV MIDTVEST
Henriette Steffensen er som skolebestyrelsesformand i front om at skabe byens nye privatskole ved navn Havland Skole.
En ny privatskole i Vestervig begynder at tegne sig, for anmodningen om at åbne Havland Skole er nu sendt afsted.
Rundt om det hvide bord sidder de.
Initiativtagerne til en ny privatskole, Havland Skolen, i deres landsby Vestervig i Thy.
For nu skal de se hinanden i øjnene og blive enige om værdigrundlaget, inden det skal sendes ind til Undervisningsministeriet for at blive godkendt.
- Vi skal blive enige om, at vi har forstået det samme, i forhold til hvad der skal sendes afsted, siger den nye skolebestyrelsesformand Henriette Steffensen og kigger på de andre.
De nikker - også løbende - da hun læser højt.
Man troede måske, at man pustede et lys ud i Vestervig, men i virkeligheden skete det modsatte.
SKOLEBESTYRELSESFORMAND FOR HAVLAND SKOLEN, HENRIETTE STEFFENSEN
Alle sidder her, fordi de vil bevare byens skole. Indtil nu har det været en folkeskole, men kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune har valgt at lukke den for at spare.
- I er ikke længere et attraktivt område. Det er det stempel, vi har fået fra Thisted Kommune, siger Henriette Steffensen.
Og det kan de rundt om bordet godt blive enige om, at de er uenige i.
- Vi har et stigende antal børn i vores område, hvor det er faldende andre steder. Det er os, der har fremgangen, så vi skal bare med på vognen, supplerer en af de andre.
Småt er godt
Vestervig Skole har til dette års skolestart 44 elever. Kommunens plan med skolelukningen er, at de 44 børn skal flyttes til Hurup Skole seks kilometer væk.
Men Henriette Steffensen mener, at ikke bare byen, men også Vestervigs børn får de bedste forudsætninger, hvis en lille lokal skole bevares.
- For nogle af børnene her har været vigtigt at gå på en lille skole. Det har været vigtigt at kende hinanden. Og vores alternativ er lige nu Thisted Kommunes største folkeskole, siger hun.
- Man ser ikke, hvilken værdi de små skoler kan have, og hvad de kan bidrage med.
Men sådan ser formanden for Thisted Kommunes Børne- og Familieudvalg, Peter Larsen (V), ikke helt på det, når det handler om lukningen af Vestervig Skole.
- Når man kommer ned i et for lille antal elever i en klasse, så kan der være nogle udfordringer socialt og fagligt. Hvis man ikke lige fungerer med de fem eller syv andre i klassen, så er der ikke andre steder at gå hen, forklarer Peter Larsen (V).
- Jeg er meget positiv over for privat- og friskoler. Jeg er bare opmærksom, når en skole bliver for lille, for det er et svært grundlag at starte en ny skole med under 50 elever til at starte med, tilføjer han.
En skole slukkes - og ildsjælene tændes
Skolebestyrelsesformanden for Havland Skolen frygter på nuværende tidspunkt ikke for en svær begyndelse, som Peter Larsen gør.
- Man troede måske, at man pustede et lys ud i Vestervig, men i virkeligheden skete det modsatte. Der er rigtig mange af vores ildsjæle, der melder sig på banen, siger Henriette Steffensen.
- Det arbejde, vi lægger i det nu, skal gerne bære frugt i rigtig mange år i det her område, pointerer hun.
Samtidig håber og tror både hun og resten af initiativgruppen, at privatskolen kan blive begyndelsen for endnu flere familier i Vestervig.
- Hvis man er i tvivl om, om man skal flytte til et område, så har man brug for at vide, hvilket skoletilbud, der er. Nu kan vi præsentere Havland, og det kan måske være en af de ting, der giver lyst til at flytte hertil, siger Henriette Steffensen.
Peter Larsen forstår godt ønsket om at bevare en skole i byen, men han håber stadig, at flest muligt elever og forældre vil takke ja til et skoleskift til Hurup.
- Jeg tror på, at den ekstra kørsel for eleverne, vil blive opvejet af, at de får et styrket miljø inde på Hurup Skole, siger han og afslutter:
- I min bog vil det bedste for børn og forældre være, at de flyttede med til Hurup, men det er deres eget frie valg.
Det har kostet 20.000 kroner at søge, og de penge er samlet ind i landsbyen. De får pengene tilbage, hvis skolen bliver godkendt.