00:56

I dag skulle Hundborg stenen i Thisted flyttes 50 meter. For maskinarbejderne var det en noget sværere opgave end forventet.

Hundborgstenen flyttede sig 20 meter - og satte sig så fast igen

Arbejdet ligger stille de kommende dage, men kommunens projektleder er overbevist om, at stenen nok skal komme på plads.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Det er ikke lige sådan at flytte en flere tusinde år gammel sten, der vejer på den gode side af 160 tons.

Det måtte Thisted Kommune og Redning Danmark konstatere sent tirsdag aften. Planen var, at Hundborgstenen skulle flyttes 50-60 meter, så den kan blive en ny turistattraktion for Thy.

Men selv om folkene bag arbejdet i løbet af dagen opgraderede indsatsen med flere tunge maskiner, kom stenen ikke i mål.

Det lykkedes at flytte den omkring 20 meter, hvorefter den satte sig fast i det bløde ler.

Læs også Tonstungt arbejde i Thy: Hundborgstenen graves fri

- Nu har den ligget der i måske 20.000 år, og den var ikke helt enig i, at den skulle flyttes. Men det skal nok lykkes. Det er bare et spørgsmål om tid, siger projektleder René Melgaard Nielsen fra Thisted Kommune.

Han fortæller, at flyttefolkene nu venter et par dage, før de gør et nyt forsøg.

- De vil gerne have et par dage med tørvejr, inden de fortsætter, siger han.

Tungere end beregnet

Inden arbejdet med at flytte Hundborgstenen gik i gang, vurderede geologerne, at den vejede omkring 163 tons. Men det holder nok ikke stik.

- Vi kunne se, at den stak en meter til halvanden længere ned i den ene ende, men om det betyder, at den vejer 15 eller 20 tons mere end beregnet er svært at vurdere, siger René Melgaard Nielsen.

Læs også Se de vilde billeder: Masser af maskiner kæmper for at flytte sten på 170 tons

En ny 3D-scanning skal - mens arbejdet ligger stille - være med til at fastslå Hundborg-stenens nøjagtige vægt.

Når stenen er kommet på plads, skal der bygges en ny parkeringsplads og en handicapvenlig sti ved den nye turistattraktion.

02:36

I dag skulle Hundborg stenen i Thisted flyttes 50 meter. For maskinarbejderne var det en noget sværere opgave end forventet. Foto: Tommy Hald

Luk video