Nu bliver der gjort et nyt forsøg i kampen mod stillehavsøsters. En stor gravemaskine kan være det nye våben.

Kæmpe maskine skal tage kampen op mod invasive østers

Onsdag blev det testet, om en sumpgravemaskine kan være våbnet, der kan komme den invasive stillehavsøsters til livs.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Den har været her i nogle år og breder sig så voldsomt, at den er ved at tage magten i Limfjorden.

Den invasive stillehavsøsters har ingen naturlige fjender, men den er en stor trussel mod blåmuslinger og limfjordsøsters.

Læs også Botanisk Have får to millioner kroner til vilde planter

Derfor har Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing Mors kæmpet for at komme stillehavsøsters til livs - eller i det mindste holde dem nede. Indtil videre har kampen dog været forgæves.

Men nu bliver der gjort et nyt forsøg med en såkaldt sumpgravemaskine. Det fortæller Pernille Nielsen, der er forsker hos Dansk Skaldyrcenter.

- Problemet med stillehavsøsteren er, at den vokser meget hurtigere, end eksempelvis blåmuslingen, som kan ende med at blive udkonkurreret. Derfor forsker vi i at se, hvad der sker, hvis vi fjerner stillehavsøsters ved hjælp af denne her nye metode, fortæller hun. 

Skånsom mod fjordbunden

Sumpgravemaskinen fungerer ved, at den skraber fjordbunden - i stedet for at grave. På den måde fanger den de østers, der ligger på bunden. 

- Jeg håber, at vi på den her måde kan fjerne de invasive østers på en effektiv måde, uden at det har en stor indvirkning på bunden, fortæller Pernille Nielsen. 

Stillehavsøsters er en østers, der volder østersindustrien i området problemer. Den giver nemlig sværere levevilkår for bestanden af blåmuslinger og fladøsters.  

Læs også Vi eftersøgte et nyt coverbillede og fik over 500 billeder af smukke Nordjylland

- Det er en invasiv art, og den konkurrerer med de hjemmehørende arter om mad og plads, forklarer Pernille Nielsen. 

Arbejdet med sumpgravemaskinen skal analyseres, så forskerne får klarlagt, om sumpgravemaskinen er en effektiv metode til at bekæmpe stillehavsøsters i Limfjorden.