Lild Strand er et af de områder, der kan få gavn af ny lovgivning. Under stormen Urd røg et stykke af dette hus i havet. Foto: Privat

Kystsikring: Hjælp på vej til grundejere

Det skal være lettere at kystsikre sin grund. Derfor arbejder folketinget på en ny lov, der skal give grundejerne større frihed til selv at vælge kystsikringsmetode.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Når vinterens storme raser, æder havet et stykke af kysten. Det er derfor ikke altid trygt at lægge sig til at sove, når vinden suser, hvis man har havet som nabo. En lovændring skal dog ændre på dette.

Folketinget førstebehandler i dag en lovændring, som skal hjælpe grundejerne og give dem bedre rammer for, hvordan og hvornår de kan beskytte deres hjem mod havet. Det skriver miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Ændringen giver grundejere større frihed til at vælge, hvilken metode de vil bruge til at beskytte deres ejendom. Det gælder også, hvis de vil bruge sten, så længe det ikke flytter problemet videre til naboen.

- Vi fjerner også det såkaldte 25-års kriterium, så man ikke kan få nej til kystbeskyttelse alene af den grund, at der ikke er behov inden for de næste 25 år, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Derudover er flere andre initiativer også på vej. Sagsbehandlingen af tilladelser til kystbeskyttelse skal gøres mere smidig. Det vil man gøre ved at samle sagsbehandlingen hos kommunerne, hvor det i dag oftest er nødvendigt at søge hos både kommunen og kystdirektoratet.

- Jeg forventer, at det vil speede processen op, så der kan blive kortere fra tanke til handling, siger Esben Lunde Larsen.