Foto: Privat

Kystsikring: Ingen løsning for Lild Strand efter udvalgsmøde

Mandag var der møde i Miljø- og Teknikudvalget i Thisted Kommune. Her fandt man ikke frem til en løsning til kystsikring af Lild Strand.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Da stormen Urd ramte tilbage i december måned 2016 fik det alvorlige konsekvenser for nogle huse på Lild Strand. Ét hus mistede væggen tættest på stranden, mens andre huse kom endnu tættere på skrænten. 

Siden er der arbejdet på en kystsikringsplan, men den løsning, der har været på bordet, bliver nu skudt ned. Det fortæller formanden for Thisteds Kommunes  Klima-, Miljø-, og Teknikudvalg.

- Vi vil ikke deltage i kystsikringsplanerne. Det er Teknik- og Miljøudvalgets indstilling. Her og nu betyder det, at der ikke er nogen løsning for husejerne, siger Kaj Kirk til TV MIDTVEST. 

Læs også KL-aftale vil gøre det lettere at lave hård kystsikring

Forklaringen findes i, at det er en dyr fornøjelse. Formanden for udvalget fortæller, at det er fem huse, det handler om, og det ville kræve en straksbetaling fra kommunen på 2,5 millioner kroner, hvilket er en halv million pr. hus. Men det er ikke kun den pris, der har fået udvalget til at sige fra. 

- Med planen ville vi give 500.000 kroner pr. husstand derude, og derudover ville kommunen hænge på 350.000 kroner i vedligeholdelse om året, siger Kaj Kirk.

- Det er dobbelt så meget, som vi betaler i vedligeholdelse for Vorupør Havbad, uddyber han. 

En statslig opgave

Kaj Kirk mener, at det er en for høj pris for kommunen at betale for at sikre de fem huse ud til kysten. Men han mener stadig, at der skal en løsning til meget snart. 

- Der kan komme nogle  storme til efteråret. Det er det, jeg frygter mest. Der er brug for en straksløsning. Det er også det, jeg går efter. Det er bare økonomisk betinget, og denne løsning var ikke holdbar, siger Kaj Kirk til TV MIDTVEST. 

Personligt mener han ikke, at det er kommunens ansvar at sikre kysten. Han mener, at det burde indgå i Kystdirektoratets fællesaftale med kystkommunerne rundt i Danmark. 

- Det er en statslig opgave at hjælpe kysterne, siger Kaj Kirk. 

Det betyder, at løsningen ikke er kommet tættere på for beboerne på Lild Strand. 

Læs også Minister om kystsikring: Menneskers ejendom og tryghed vejer tungere end naturen