Landmænd tvunget til at høste nu - men høsten er ikke moden
Foto: Mick Knive Anderson
Der høstes ved Vrå efter en kold juli og varm august.
I dag er sidste chance for at få høsten i hus for landmændene, hvis de vil undgå sanktioner fra staten. Desværre modnes kornet senere i Nordvestjylland.
På en mark i Thy er værdifuld halm ved at blive snittet i stumper og stykker, selvom landmand Knud Møller Pedersen gerne ville have samlet den ind og tjent penge på den.
- Det varer længe, inden vi kan høste her. Vi er ikke færdige med at høste, fordi det ikke er modent endnu, siger landmanden fra Hundborg.
Kornet modnes senere i Thy end i resten af landet, og det betyder, at de har fået travlt.
Landbrugsstyrelsen og forskere på Aarhus Universitet har nemlig fastlagt den 20. august som den dag, høsten skal være slut, hvis man vil undgå sanktioner fra staten.
På de høstede marker skal der nemlig sås efterafgrøder inden midnat, og det kan give problemer i landsdelen.
- Det er især her i Nordvestjylland, hvor det regner rigtig meget, og det er lidt køligere også i store dele af vækstsæsonen. Det gør bare, at vi høster senere, og det gør vi hvert eneste år, siger Leif Gravesen, der er formand for Landbo Thy.
Lidt nord for Struer regner man med at være færdige med at så bare tre timer før fristen i aften.
De har valgt at bruge Roundup for at slå kornet ned og blive klar til såning.
- Vi kommer i gang med at høste, lige så snart det er modnet, men der er bare de her 10-14 dages regional forskel på Sydøst- og Nordvestdanmark, siger Robert Lynge Andersen, der er landmand i Remmerstrand, til TV MIDTVEST.
Fødevareminister uenig
Landmændene vil gerne have en glidende høstafslutning, der er baseret på, hvor i landet man bor. Men den idé spirer ikke hos fødevareminister Mogens Jensen (S), der i en skriftlig kommentar til TV MIDTVEST skriver:
- Vi skal beskytte vores fjorde og grundvandet, og derfor må vi også forholde os til, at effekten af en efterafgrøde bliver mindre, jo senere den sås. Det er vigtigt, at vi sikrer effekten af de virkemidler, vi har.
Formanden for Landbo Thy bilder sig ikke ind, at der findes en nem løsning på problemet, men han mener nu alligevel ikke, at reglerne fungerer, som de er.
- Det er kompliceret, det medgiver jeg, men jeg mener, at vi burde kunne finde nogle løsninger, og vi har i hvert spillet nogle ting ind, som vi godt kunne tænke os at få diskuteret ordentligt igennem, siger Leif Gravesen.
Hvis landmændene vælger at så efterafgrøder senere end i dag, bliver mængden af gødning, de må give deres jorder, reduceret.