Foto: Nikolaj Madsen, TV MIDTVEST

Landsdækkende projekt: Dans skal hjælpe mod Parkinson

Under sloganet, 'Vi byder Mr. Parkinson op til dans', er en professionel danseinstruktør taget på turné i Danmark for at give Parkinson-patienter mere livsglæde.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Med støtte fra TrygFonden er målet at give Parkinson-patienter over hele landet mere livsglæde og bedre motorik - og gøre det ved hjælp af dans. Det er missionen for den professionelle danseinstruktør Elisabeth Dalsgaard, der med 3,7 millioner kroner i ryggen er ved at uddanne instruktører og udbrede parkinsondans i et treårigt landsdækkende projekt. I dag er hun på besøg i Nykøbing. 

- De får en bedre holdning, de får en bedre gang. De tænker over, at de skal svinge armene, når de går. Alle de her ting, der er vigtige for at udskyde. Det er jo ikke noget, der kan gå ind og helbrede, men det kan gå ind og udskyde processen for, hvornår man får det endnu værre, siger Elisabeth Dalsgaard. 

Folmer Boll fra Vils er 77 år og har lidt af parkinson de seneste 10 år. Han har danset folkedans i over 30 år, men sygdommen har spændt ben for både dans og mange andre fysiske udfoldelser.

- Jeg kan jo ikke det samme, som man kunne en gang, siger han. Han er glad for det, dansen giver ham, på trods af sygdommen. 

- Jeg har det varmt. Men jeg har det godt. Det bliver godt at komme hjem til kødgryderne nu, siger han glad.

77-årige Folmer Boll fra Vils er glad for at få mulighed for at danse igen. Foto: Nikolaj Madsen, TV MIDTVEST

Over 100 instruktører er allerede uddannet i at få parkinsonramte ud på dansegulvet.

- Dansen har det, at man kan danse sammen, som også er en kæmpe faktor, for så er de ikke bare patienter, der selv går til træning. Nu er de et par, der går til dans, siger Elisabeth Dalsgaard, inden hun afslutter de to timers parkinsondans i Nykøbing.  

HVAD ER PARKINSON?

  • Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme.
  • 7.300 mennesker i Danmark har Parkinson, men mange flere er som pårørende påvirkede af sygdommen.
  • Gennemsnitalderen ved diagnosestillelse er 61 år, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.
  • Parkinsons sygdom har hovedsymptomer som rysten, muskelstivhed og langsomme træge bevægelser
  • Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin.
  • Sygdommen kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.
Kilde: Parkinsonforeningen
01:37 Luk video

TV MidtVest. Hvis livet med sygdommen bliver krydret med dans, så bliver hverdagen lidt lettere. Det er budskabet fra Parkisonforeningen, der derfor er i fuld gang med at brede særlige danseforløb til parkinsonramte ud i hele landet. I dag var turen kommet til Nykøbing Mors.