Lotte kæmper for flere stjernestunder med de ældre: Rådgav ministeren om ny lov
Foto: Selma Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST
Lotte Kjærgaard Bloch håber, at hendes råb om mindre bureaukrati skinner igennem i den nye ældrelov.
I dag er en særlig dag for plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch fra Thisted.
Tirsdag formiddag fremlægger regeringen en ny ældrereform, og der bliver det afsløret, om det er lykkedes hende at påvirke ældreministeren i den retning, hun tror på, er den rigtige at gå i.
- Der er brug for at få vendt bøtten tilbage til det, den var engang, hvor vores system er baseret på tillid og gensidig respekt, siger hun.
- At vi kan få noget af vores bureaukrati væk. Vi har brug for at få frigivet nogle ressourcer, som vi i dag bruger på mange dokumentationskrav, så vi kan bruge dem på den helt borgernære pleje i stedet for.
Lotte Kjærgaard Bloch har de sidste mange måneder været en del af et tværfagligt panel på 23 medlemmer, der har rådgivet regeringen i arbejdet med den nye lov.
Hun sad som den eneste kommunale plejecenterleder i panelet, der ellers bestod af blandt andre repræsentanter for centrale organisationer, forskere, SOSU-medarbejdere og pårørende.
Mere tid til nære relationer
Nu har arbejdet nået sin ende, og Lotte Kjærgaard Blochs forventninger til resultatet er store. Og når alt kommer til alt, er det mest essentielle for hende, at den nye lov giver plejepersonalet mulighed for - og økonomi til - at komme tættere på borgerne.
- Det er altafgørende, og det er jo det, vores medarbejdere motiveres af. De motiveres af stjernestunderne med beboerne og af de nære relationer. Det, som der i dag ikke er så meget tid til, fordi der er fokus på dokumentationen.
Det nye udspil til en reform af ældreområdet præsenteres på et pressemøde i Kolding tirsdag formiddag. En del af tiltagene er dog allerede kendte, da de løbende er blevet præsenteret i løbet af januar.
Det ved vi om regeringens udspil til en ny ældrelov
Nyt tværkommunalt ældretilsyn
Regeringen vil erstatte de 98 kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn med en ny model, hvor alle tilsyn som udgangspunkt afvikles samme dag.
Helhedspleje
Et princip om "helhedspleje" skal give de ældre større bedre mulighed for selv at bestemme, hvad de vil have hjælp til.
Statslige kvalitetsstandarder og lovkrav om værdighedspolitikker i kommunerne skal fjernes, så der kan flyttes medarbejdere ud i ældreplejen.
Kendte ansigter i hjemmet
Hjemmehjælp skal som udgangspunkt gives af små faste hold.
Udvidet frit valg
Det frie valg skal udvides, så ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.
Lokalplejehjem
Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at oprette lokalplejehjem. De vil være kommunalt ejede, men skal være lige så frisatte som private friplejehjem.
Positivliste for hjælpemidler
Der skal oprettes en positivliste over hjælpemidler, eksempelvis en rollator, som en ældre kan få med det samme uden visitation.
Civilsamfundets rolle
Civilsamfundet skal spille en større rolle i ældreplejen, blandt andet i form af flere frivillige.
Bedre vilkår til private leverandører
Private leverandører skal have "fair vilkår", når de byder på velfærdsopgaver i ældreplejen. Det skal ske gennem en ny model for afregning med ensartet sats i alle kommuner og ved at oprette en central enhed, der sikrer, at afregningen foregår korrekt.
Kilder: Berlingske, Politiken, Jyllands-Posten, Avisen Danmark, Ritzau.