Mors er fattig på penge - men rig på velfærd: - Vi er presset til at udnytte det, vi har
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST
Hans Ejner Bertelsen ser gerne, at man får nogle statslige arbejdspladser flyttet til øen, så de kan hæve velstanden og dermed bedre klare sig selv.
Mors er rig på velfærd, men fattige på penge.
Velfærd koster penge – den sætning har man af og til hørt politikerne sige.
- Vi er presset til at udnytte de ressourcer, vi har. Vi har dygtige medarbejdere og er gode til at tænke på tværs, siger borgmester i Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen fra Venstre.
Morsø Kommune er en af de kommuner i landet, der scorer lavest på velstand, mens de samtidig er en af de kommuner, der scorer højest på velfærd. Det stik modsatte gør sig for eksempel gældende i hovedstaden, hvor velstanden er i top, og velfærden i bund.
- Jeg tror, at der ligger noget i vores DNA, vores tankesæt. Vi har jo frivillige, der er en del af at drive vores samfund, siger borgmesteren (V) og fortsætter:
- Det glæder mig jo, for det er ting, vi har været opmærksomme på. Vi skal hele tiden være lidt bedre og skarpere og orientere os imod de strømninger, der er, for at være attraktive. Og der tror jeg, at vi rammer rigtigt i øjeblikket, for vi ser, at børnefamilier begynder at få øjnene op, og vi har fået balance mellem til- og fraflytning, siger borgmesteren (V).
Velstand vs. Velfærd
Rapporten "Det skæve Danmark" er lavet af den uafhængige tænketank Cevea, der har målt velstand og velfærd på forskellige parametre.
Velfærd:
Normering i daginstitutioner
Klassekvotienter
Andel uddannet pædagogisk arbejde
Andel uddannede lærere
SOSU’er i ældreplejen
Patienter uden fast læge
Ventetid til psykolog
Tryghed i lokalområdet
Oplevet livskvalitet
Medlemmer af idrætsforeninger
Velstand:
Ækvivaleret disponibel indkomst
Nettoformue
Pris på solgte ejerboliger
Jobopslag per indbygger
Udvikling i beskæftigelse
Kommunalt BNP per indbygger
Gini-koefficient
Andel ikke-aktive unge
Andel fattige børn
Andel udenfor arbejdsstyrken
Kilde: Cevea
Småbørnsmor Camilla Hovmøller Jacobsen fra Tødsø på Mors mærker i den grad, at kommunen er lykkedes med at skabe god velfærd.
- Jeg har ro i maven, og det er godt og trygt personale, som har tid til at tage imod mit barn. Det er altafgørende, for det er der, mit barn skal være størstedelen af sin dag, siger hun.
- Det er sådan noget, man drømmer om. Hvis det bare kunne være sådan alle steder, ville det være helt ideelt.
Velfærd koster alligevel lidt
Morsø Kommune er langt fra ene om at lykkes med at skabe velfærd uden velstand. Også Skive Kommune formår at skabe gode forhold for borgerne, selvom skatteborgernes penge ikke er store.
- Det vidner om, at kommunerne faktisk får rigtig meget ud af hver eneste krone, man investerer i velfærden og gør en kæmpe indsats, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Det er dog ikke den hele sandhed, at velfærd ikke koster penge. Skulle kommunerne kun leve af de penge, de fik fra deres egne skatteborgere, ville skævheden i Danmark være kæmpestor.
- Så ville der være kommuner, hvor man vil få en meget ringe service. Derfor er det helt afgørende, at vi har et statsligt system, hvor staten hjælper til og et udligningssystem, hvor de andre kommuner også hjælper til.
Rapporten bygger på den faktiske velfærd i form af blandt andet normering og antallet af uddannet personale i skole og børnehave. Derudover kigger rapporten også på den oplevede velfærd. Det vil sige følelsen af tryghed og livsglæde.
Især den oplevede velfærd kan være årsag til, at nogle midt- og vestjyske kommuner scorer så højt på velfærd trods lav velstand, mener en ekspert.
- Der er altså nogle steder i landet, hvor borgerne er meget tilfredse med den service, de får, og i virkeligheden også er meget nøjsomme i forhold til, hvor meget de egentlig forlanger af kommunen, mens vi andre steder i landet har nogle meget kritiske og krævende borgere, som, selvom de måske får en del hjælp, stadig ikke mener, at de får særligt meget, forklarer kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.
På Mors er man godt klar over, at velfærden ikke kan vare ved uden de rette midler. Derfor er de på Limfjordsøen også fokuseret på, at de i fremtiden skal have de rette forudsætninger til at kunne stå mere på egne ben.
- Vi skal have nogle statslige arbejdspladser flyttet ud og have en positiv særbehandling, så skal vi nok løfte os, og det er jo nogle af de ting, som jeg håber på, at der kan blive indarbejdet i nogle af de planer, der bliver lagt fra Christiansborg, siger Hans Ejner Bertelsen (V).