Muslingefiskere frygter for fremtiden efter kraftigt iltsvind
Sæsonens muslingefiskeri er udskudt på grund af de høje temperaturer i Limfjorden.
Det er ikke kun grønne organisationer og politikere, der er bekymrede for det udbredte iltsvind i de danske farvande.
Limfjordens muslingefiskere er også nervøse for, hvad det dårlige vandmiljø på længere sigt vil betyde for erhvervet.
Iltsvind er jo ikke en ny opfindelse, men det bliver værre og større i udbredelse
Henrik Nielsen, Foreningen Muslingeerhvervet
Formanden for Foreningen Muslingeerhvervet, Henrik Nielsen, peger på, at der dør mange muslinger i de store områder af fjorden, der er plaget af kraftigt iltsvind.
- Det er klart, at det har kæmpe betydning for vores muligheder for at drive et erhverv. På sigt er vi bange for, hvor det skal ende henne, så vi er meget, meget interesseret i at få plejet fjorden, så vi kan få en bedre bestand, siger Henrik Nielsen.
Normalt begynder muslingefiskeriet omkring 1. september, men på grund af de høje temperaturer i fjorden er sæsonstarten udskudt. Måske går fiskeriet først i gang omkring november.
- Iltsvind er jo ikke en ny opfindelse, men det bliver værre og større i udbredelse, og det vi ser i år er massivt, siger Henrik Nielsen.
Han bakkes op af en ny rapport fra Aarhus Universitet, der viser, at udbredelsen af iltsvind i Danmark er på det højeste niveau siden 2002.
Muslingefiskernes formand forklarer, at fiskerne faktisk endnu ikke har været ude for at se til bestandene.
- Hvis man begynder at fiske eller kigge på en bestand, der er udfordret af iltsvind, så kan man risikere at gøre det værre. Det er også derfor, at vi har udskudt vores fiskestart i år. Det er meget, meget vigtigt for os, at man passer på naturen på bedste vis.
- Kan I ikke bare flytte muslingerne til et andet sted?
Det gør vi også delvist. Vi tager nogen fra de mest udsatte områder, eksempelvis Skive Fjord og Lovns Bredning, og flytter ud i den centrale del af Limfjorden, hvor der er mere gennemstrømning.