Nordjysk virksomhed får stor Brexit-kompensation: - Jeg var da helt oppe at køre
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST
På græsplænen her vil Thy Race opføre en ny aktivitetshal.
En stribe små og mellemstore virksomheder, ildsjæle og projekter har fået en ekstra julegave fra EU's Brexitpulje.
Flemming Søvndal Nielsen viser glad en tom græsplæne ved Skyum frem. For her skal der nemlig bygges en ny aktivitetshal til hans virksomhed Thy Race.
- Når vi lige nu kun har udendørs aktiviteter, oplever vi flere og flere kunder, der gerne vil have en plan B, hvis vejrudsigten er dårlig, siger han.
Hallen skal finansieres af de 700.000 kroner, som virksomheden har modtaget fra EU’s Brexit-pulje.
- Jeg var da helt oppe at køre, for man tænker jo ikke ligefrem eventfirma og aktivitetshal i Skyum-Vilsund, når man tænker Brexit-puljer og Hanstholm Havn, siger indehaveren.
En del af en større pulje
Men der er en mening med, at Thy Race har fået penge, selvom de ikke direkte har noget med fiskeri at gøre.
I alt har Danmark fået en Brexit-kompensation på 1,3 milliarder kroner - og langt de fleste af pengene går direkte til danske fiskere og følgeerhverv.
En andel på 30 millioner af den samlede pulje er øremærket til kyst- og landområder, for at hjælpe med at fastholde og udvikle stærke lokalsamfund, som er ramt af negative konsekvenser af Brexit.
Pengene er netop blevet uddelt, og 14 af de 18 bevillinger er landet hos midt- og vestjyske virksomheder eller foreninger, der har ansøgt om midler til et specifikt projekt - blandt andre Thy Race.
- Vi skaber aktivitet i Thisted Kommune og lokalsamfundet, og vi er ildsjæle og iværksættere, og det er ligesom det, de også har været inde og vurdere på, siger Flemming Søvndal Nielsen.
- Hvis vi ikke havde fået de 700.000 i vores tilfælde, så var det (hallen, red.) ikke blevet – i hvert fald allertidligst først om tre-fire år, hvis det var. Så det betyder alt.
Vores salg er faldet hen over årene her, og vi er snart i en kritisk situation.
MOGENS FRYDENDAHL, DIREKTØR, HVIDE SANDE ISVÆRK
Isværk vil være isbod
Et andet sted er en del af Brexit-midlerne gået til en virksomhed, der lugter lidt mere af fisk. Hos Hvide Sande Isværk er de nemlig blevet tildelt knap 1,5 millioner kroner.
Brexit har kostet virksomheden kunder, og de har haft lodret tilbagegang i salget siden. Så pengene falder på et tørt sted, fortæller direktør Mogens Frydendahl.
- Det er ret væsentligt. Vores salg er faldet hen over årene her, og vi er snart i en kritisk situation, siger han.
- Det er sådan, at hvis der ingen isværk er på Hvide Sande Havn, så er der heller ingen fiskerihavn. Og det vil sige, at vi må prøve på en eller anden måde at få det til at fungere så godt som muligt.
Isværket har allerede skåret ind til benet. De er nu én til to medarbejdere om at styre biksen, der har åbent døgnet rundt. Derfor mener direktøren, at den eneste mulighed for at skabe fremgang er at skabe ekstra salg.
Derfor skal Brexit-midlerne bruges til at give virksomheden et ekstra ben at stå på i form af et nyt koncept. De vil nemlig til at sælge isterninger til private.
- Vi forestiller os, at vi får et udleveringssystem, således at man kan få fem eller ti kilo ad gangen i en pose, og det automatisk skal kunne udleveres fra værket døgnet rundt med et eller andet tilgængeligt betalingsmiddel, siger Mogens Frydendahl.
Direktøren er fortrøstningsfuld i forhold til, at der nok skal være rigeligt med sommervarme mennesker i området, der trænger til at blive kølet ned.
- Her i området der er der jo 4-5000 sommerhuse rundt omkring, og hvis vi skal til at have de varme somre, som man spår, så vil der også være brug for nedkøling i det daglige, og det satser vi på, siger han.
Virksomheden håber, at de is-trængende gæster kan komme forbi og få stillet behovet ved isværket allerede til sommer.
Her i landsdelen er der faldet penge af til projekter i fem kommuner. Ud over Thisted og Ringkøbing-Skjern drejer det sig om Morsø, Lemvig og Holstebro.