LIGE NU:

Nu skal minkavlerne have styr på fremtiden: - Hvad skal jeg lave resten af mit liv?

Politikernes aftale om erstatning betyder, at mange minkavlere nu begynder at se fremad. 31-årig morsingbo overvejer at blive VVS-installatør.

Det var kulminationen på flere måneders uvished for de danske minkavlere, da et flertal på Christiansborg mandag aften blev enige om at bruge op mod 19 milliarder kroner på erstatning til erhvervet.

- Det var selvfølgelig en lettelse, at det endelig faldt på plads. Det har været hårdt at gå og vente på, men inderst inde har vi nok godt vidst, at det var til vores fordel, at forhandlingerne trak ud. Det betød, at der blev kæmpet for vores sag, siger formanden for Thy-Mors Pelsdyravlerforening, Jesper Balle Kristensen fra Øster Assels.

Lokalformanden har stadig svært ved at vurdere, hvad aftalen kommer til at betyde for den enkelte avler, men han mener langt fra, at branchen bliver forgyldt.

Selv drev han sammen med sin far en minkfarm på Mors. Han vurderer umiddelbart, at familien kommer ud af nedlukningen med skindet på næsen.

Som at være 20 år igen

Og nu melder det store spørgsmål sig. Hvad skal han nu give sig til?

Jesper Balle Kristensen er 31 år og har været minkavler i 10 år. Han har afgjort med sig selv, at han ikke vil forsøge at komme tilbage til minkerhvervet.

- Jeg føler, at jeg er sat tilbage til dengang, jeg var 20 år. Vi har specialiseret os i at være minkavlere og lavet verdens bedste skind. Alt det er ingenting værd nu.

- Jeg har en jævnaldrende kammerat, der er mekaniker. Han er 100 meter mester i alt det, han skal kunne. Det, som jeg er god til, kan jeg ikke bruge længere. Det er noget af det, der irriterer mig mest. Nu skal jeg finde ud af, hvad jeg vil med resten af mit liv, siger Jesper Balle Kristensen.

Han er oprindeligt uddannet smed og går nu med planer om tage en autorisation som VVS-installatør. Det vil tage to år, og han vil være i stand til at arbejde ved siden af.

- Det er noget med at være i skole en dag om ugen og bruge en anden dag på selvstudier. Så kan man arbejde resten af tiden. Det ene øjeblik synes jeg, at det er verdens bedste idé, og det andet øjeblik er jeg i tvivl.

Man glemmer at sætte tingene i perspektiv

Jesper Balle Kristensen tror heller ikke, at der er ret mange af hans kolleger, der vil forsøge at genoptage en karriere som minkavlere, når det engang bliver muligt.

- Jeg fornemmer, at der er så stor modstand mod erhvervet, at det ikke vil ske. Der er mange måder, man kan gøre det besværligt for os at begynde at producere igen - uden decideret at forbyde minkavl.

På de sociale medier kan han se mange kommentarer fra politikere og andre, der mener, at de 19 milliarder er en alt for stor erstatning. Det er kommentarer, der gør minkavlerformanden fra Mors trist til mode.

- Jeg synes, at man glemmer at sætte tingene i perspektiv. Man skal se på, hvad branchen har omsat for. Det er jo et helt erhverv, der er blevet lukket ned, og dertil kommer mange følgeerhverv.

- Man skal også huske på, at oprydningen alene er meget omfattende. Det er en kæmpe opgave at rydde de mange farme, der ikke længere kan bruges til noget. Det ville ikke være fair, hvis avlerne skulle stå med den udgift, siger Jesper Balle Kristensen.

25_seconds

play Fik en god idé: Lokalsamfundet bakker op om 10-årige Williams store planer

260221 Vendelbo Spedition - Jesper Bundgaard Madsen

play Virksomheder taber penge på at holde i kø: Ny VVM-redegørelse viser, at en tredje Limfjordsforbindelse vil kunne hjælpe

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

25_seconds

play Fik en god idé: Lokalsamfundet bakker op om 10-årige Williams store planer

260221 Vendelbo Spedition - Jesper Bundgaard Madsen

play Virksomheder taber penge på at holde i kø: Ny VVM-redegørelse viser, at en tredje Limfjordsforbindelse vil kunne hjælpe

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Til forsiden

Til forsiden