Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ny undersøgelse: Her er Støjbergs vælgere

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

En rundspørge foretaget af Megafon har tegnet en profil af, hvem der stemmer på Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg.

Det er nok svært at få armene ned hos Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg, når der kommer meningsmålinger.

For det nye parti står i den seneste Voxmeter-måling fra den 24. oktober til at stryge ind i Folketinget med 8,1 procent af stemmerne - et godt stykke over spærregrænsen.

Spærregrænsen

Ved et folketingsvalg er der ikke nogen formel spærregrænse, som partierne skal nå over.

Men reglerne om fordeling af tillægsmandater fører i praksis til, at et parti skal have minimum 2 pct. af stemmerne på landsplan for at blive valgt. Det svarer til 4 mandater i Folketinget.

Kilde: Folketinget.dk

Men hvem er det, der stemmer på Støjberg og kompagni?

Det har analysevirksomheden Megafon undersøgt for TV2.

Voksne jyske mænd

Overordnet set er der hos Danmarksdemokraternes vælgere en overrepræsentation af mænd. Danmarksdemokraternes vælgere er derudover overrepræsenteret vest for Storebælt og så er de 40 år eller ældre.

Megafons undersøgelse

Analysen tager udgangspunkt i 5 målinger foretaget i perioden 15. august til 16. oktober 2022.

Undersøgelserne er foretaget som kombinerede telefon- og webundersøgelser.

I alt indeholder denne analyse 5067 respondenter, hvoraf 405 af disse angiver, at de ville stemme på Danmarksdemokraterne.

En af dem, der passer på den gennemsnitlige beskrivelse af Danmarksdemokraternes vælgere, er 46-årige Morten Juul fra Stoholm. Han arbejder som travtræner i Skive, hvor man huser en travhest, der er opkaldt efter Inger Støjberg.

Noget, der passer ham fint, da han er stor fan af politikeren.

- Jeg synes, hun er en af de politikere, der står ved, hvad hun siger. Som vi siger på jysk, så kalder hun en skovl for en skovl og en spade for en spade, fortæller Morten Juul.

Travtræner Morten Juuls profil passer perfekt på den typiske Støjberg-vælger. Han er mand, han er jyde - og så træner han en hest, der er opkaldt efter politikeren. Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Hvis man dykker lidt ned i det politiske, så er udlændingepolitikken det tema, som har klart størst indflydelse på, hvor Danmarksdemokraternes vælgere sætter deres kryds.

Det er ikke topprioritet hos Morten Juul, men han ved godt, hvad partiet står for.

- Udlændingepolitik betyder ikke det store for mig, men Inger kører jo en stram politik på det punkt, og det synes jeg er fint. Der kommer mange hertil, der ikke burde være her, så på den måde er det fint, lyder det fra travtræneren.

Dansk Folkeparti 2.0

For Morten Juul har Inger Støjberg flere gange, været det sikre valg. Tidligere har det betydet en stemme på Venstre, men det gør det som bekendt ikke længere.

Og tendensen med at rykke stemmerne med sig, ser ud til at være gældende for flere af Danmarksdemokraternes kandidater.

Inger Støjberg har i mine øjne ret meget de samme kvaliteter som Pia Kjærsgaard.

Inger Støjberg har i mine øjne ret meget de samme kvaliteter som Pia Kjærsgaard.

Jens Peter Frølund Thomsen, valgforsker, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Undersøgelsen fra Megafon viser, at størstedelen af partiets støtter består af vælgere, der tidligere har stemt Dansk Folkeparti og Venstre.

- Det ser ud til, at hun har haft succes med at få fat i de samme vælgere, som Dansk Folkeparti gerne vil have fat i. Så de er en alvorlig konkurrent til dem, lyder det fra Jens Peter Frølund Thomsen, der er valgforsker ved Institut for Statskundskab på. Aarhus Universitet.

Han drager også paralleller mellem Inger Støjberg og den måske mest markante skikkelse hos Dansk Folkeparti.

- Inger Støjberg har i mine øjne ret meget de samme kvaliteter, som Pia Kjærsgaard havde i sine velmagtsdage. En fremragende kommunikator, der kan kommunikere og henvende sig til det publikum, man ønsker at henvende sig til, fortæller Jens Peter Frølund Thomsen.

Langt fra de fine saloner

Hvis vi skal se nærmere på, hvor Danmarksdemokraterne - Inger Støjbergs vælgere bor, så skal vi langt væk fra "de fine københavnske saloner".

Analysen fra megafon bygger på 5067 respondenter, hvoraf 405 af disse angiver, at de ville stemme på Danmarksdemokraterne.

Og en stor del af dem, kommer fra Støjbergs hjemmebane i Midtjylland.

31% Region Midtjylland

30% Region Syddanmark

11% Region Hovedstaden

Hertil kommer Region Sjælland og Region Nordjylland, men disse tre er de mest interessante i sammenhængen.

For både i Syddanmark og Midtjylland er Danmarksdemokraternes vælgere overrepræsenteret med godt 10 procent.

I Region Hovedstaden, hvor 32 procent af danskerne bor, er man dog voldsomt underrepræsenteret da man kun rammer 11 procent.

Det hele skal selvfølgelig tages med forbehold, men det kan være en indikation på, hvem der stemmer på Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, når danskerne skal til valgurnerne tirsdag den 1. november.


En ny købmand tror på projektet, og byen glæder sig over nu at have nok penge, til at redde købmanden.

Købmandsbutikken i Ravnkilde er reddet. Det er lykkes en lokal støttegruppe at samle over 800.000 kroner ind - og dermed har de nu sikret, at byens købmandsbutik kan genåbne.

- Det var en kæmpe, kæmpe, kæmpe god nyhed, lyder det begejstret fra Kirsten Baisgaard, der er formand for forsamlingshuset i Ravnkilde.

I slutningen af september måtte den daværende ejer opgive at drive købmandsbutikken.

Lige siden har borgergruppen Købmandsgruppen forsøgt at samle penge nok ind til, at de kunne genåbne købmandsbutikken.

Tror på butikkens overlevelse

Onsdag aften var der samlet 830.000 kroner, og dermed nok til, at butikken kan genopstå.

- Jamen, det er jo helt vildt. Det bliver hårdt, men også virkelig lærerigt og sjovt, er jeg sikker på, siger Lisa Norman, der er den kommende købmand i Ravnkilde.

Købmandsgruppen håber, at borgerne i byen er klar til at støtte butikken, når den åbner.

- Jeg håber og tror jo, at det er gået op for os alle sammen, at det ikke er nogen selvfølge, at vi har en købmand i byen, lyder det fra Kirsten Baisgaard.

Den kommende købmand er heller ikke i tvivl om, at butikken nok skal klare sig.

- Vi har lavet nogle analyser og fået Dagrofas hjælp til at lave nogle analyser omkring, om den her kan køre rundt i byen. Og det kan den. Så det er jeg slet ikke bekymret for, siger Lisa Norman.

”Købmandsgruppen” håber, at købmandsbutikken bliver klar til at genåbne til maj.


Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje

Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.

Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.

I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.

- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.

Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.

- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.

Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.

- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.

- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.

Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.

- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.

Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.

- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.

Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.

- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.


Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus. 


Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.

- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.

Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus.

Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.

- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.

Vil væk fra Alles Lægehus

TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.

Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.

Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.

- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.

Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.


Dyrlæge forbander nikotinposer: - Man kan ikke være det bekendt

Foto: Lisbet Christensen

Dyrlæge Hanne Friis Lund forstår ikke at folk spytter nikotinposer ud på gader og fortorve. Det er livsfarligt for hunde at spise dem.

Hanne Friis Lund, der er dyrlæge i Hobro, har oplevet en markant stigning i antallet hunde, der bliver alvorligt forgiftet af nikotinposer, der er spyttet ud på gaden.

En hundeejer ringer akut til dyrlægen. Hunden er er syg, og ejeren frygter, at den har spist en nikotinpose, da den blev luftet.

Det type desperate opkald får de nordjyske dyrlæger flere og flere af.

- Nogle gange så kommer de jo tidligt, hvor ejeren har set dem spise noget, og der har de jo heldigvis ikke nået at blive syge endnu, og så skynder vi os og giver dem noget at kaste op på og holde øje med dem. Andre gange, så kommer de ind, hvor de er virkelig dårlige, hvor hundene er bevidstløse. Så skal vi lave akut livreddende førstehjælp, siger Hanne Friis Lund, der chefdyrlæge hos AniCura Danmark og dyrlæge i Hobro.

En rapport, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen. En del af dem bliver spist af hunde, og ifølge dyrlægen får det nogen gange fatale konsekvenser.

Hun har oplevet at hunde er døde af nikotinforgiftning.

- Det er jo enormt alvorligt, fordi indholdet af nikotin er så højt i snusposer. To poser eller måske mindre er nok til at slå en hund på 25 kilo ihjel, forklarer Hanne Friis Lund.

Den nordjyske dyrlæge forstår ganske enkelt ikke, hvorfor folk spytter nikotinposerne ud på gaden. Hun mener det er dybt uansvarligt.

Hvad gør man hvis hunden har spist en nikotinpose:

 -          Hvis man ser det ske, hvis man for eksempel er ude at gå, så skal man til dyrlægen ”med det vons”.

-          Giv gerne hunden noget dåsemad eller leverpostej. Det gør det nemmere for dyrlægen at fremkalde en opkastning, hvis hunden har lidt i maven.

-          Hvis man er meget langt fra en dyrlæge så kan tage en skefuld salt og give hunden det på tungen, helt nede ved tungeroden. Det fremkalder faktisk også opkast, men kan man det er bedre at tage til en dyrlæge.

-          Hvis man ikke ved, om den har spist nikotin, men den bliver dårlig opkast, virker desorienteret, måske falder den om, måske kan man se, at den trækker vejret hurtigt og savler, så synes jeg også, at man skal kontakte en dyrlæge med den samme.

Kilde: Chefdyrlæge, AniCura Danmark

- Man kan ikke være det bekendt, fordi man risikerer jo at skade andre folks dyr, og man risikerer jo øvrigt også at skade vilde dyr. Det kan også være ræve og måske pindsvin. Katte ser vi ikke rigtigt spise det.

Bestemte hunde spiser poserne

Et borgerforslag, der vil forbyde salg, køb og distribution af nikotinposer i Danmark, har fået over 50.000 underskrifter. Dermed skal det nu behandles i Folketinget.

Dyrlægen støtter forslaget, selvom hun ikke har ret meget håb om, at det bliver vedtaget.

Nikotinposer flyder på gader og fortorv.

Man siger, at hunde er menneskets bedste ven, men dyrlægen mener ikke altid, at mennesket er hundens bedste ven. For ifølge Hanne Friis Lund sker det også ofte at hunde bliver forgiftet af hash eller psykedeliske stoffer. Det er noget hundene indtager hjemme hos ejeren.

- De bliver ikke lige så syge af at spise hash som af at spise nikotin, men det kan blive – undskyld udtrykket – meget skæve af det, siger Hanne Friis Lund.

Det er mange forskellige hunde, der havner hos dyrlægen med en nikotinforgiftning, men der er også fællestræk.

- Det er typisk hvalpe og unge hunde, og så ser vi også en del af de her klassiske labradorer, som er den madglade type hun, der spiser det, siger Hobro-dyrlægen.