Rekordmange familier søger feriehjælp – og får afslag
Anita Mie Christensen Jensen har søgt feriehjælp for første gang, men har fået afslag. Og det er hun langt fra ene om.
Sommerferie er for mange lig med rejser, forlystelsesparker og badeland, men for nogle familier er det oplevelser, de ikke har råd til.
Og noget tyder på, at der i år er ekstra mange af dem, for både Frelsens Hær, Blå Kors, Mødrehjælpen og Dansk Folkehjælp fortæller, at de har fået flere ansøgninger end nogensinde før.
Fakta om Dansk Feriehjælp
Dansk Folkehjælp er den organisation i landet, som tilbyder feriehjælp til flest familier.
De godkendte familier får en uges gratis ferie et sted i Danmark.
I år har 10.281 familier søgt om hjælp til at holde sommerferie.
Det er 2.541 familier flere end sidste år svarende til en stigning på 33 procent.
Det er 6.336 familier flere end i 2019 svarende til en stigning på 160 procent.
Det er kun muligt for Dansk Folkehjælp at hjælpe 1.074 af familierne, der har søgt i år.
Kilde: Dansk Folkehjælp
Men med mange ansøgninger følger også mange afslag, og Dansk Folkehjælp, der er landets største udbyder af feriestøtte, har været nødt til at afvise 90 procent af sine ansøgere.
- Det høje antal ansøgere betyder, at de donationer, som vi gavmildt modtager fra fonde og private bidragsydere, simpelthen ikke kan følge med den massive efterspørgsel, siger generalsekretær Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp i en pressemeddelelse.
- Det er vildt træls
Anita Mie Christensen Jensen fra Simested ved Aalestrup er en af dem, der har modtaget et afslag. Hun er på kontanthjælp og havde søgt feriehjælp i håb om at kunne give sin datter nogle oplevelser, der koster penge. Men der var ingen hjælp at få.
- Det er hårdt. Hun er egentlig rigtig god til at forstå tingene, men det er stadig hårdt for mig ikke at kunne tilbyde det, siger hun.
Den voldsomme stigning i ansøgere, som vi har set de sidste år, er nok desværre kommet for at blive
Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp
Hendes 10-årige datter, Filippa, ville da også ønske, at hendes mors økonomi var anderledes, så de havde flere muligheder for at komme ud at opleve noget.
- Det er vildt træls, men så må man se, om man kan få lavet et eller andet, som også er sjovt. Det er sådan lidt irriterende, hvis man bare skal sidde derhjemme og nærmest ikke lave noget, siger hun.
Det er første gang, Anita Mie Christensen Jensen har søgt om feriehjælp, men hun har tidligere prøvet at få julehjælp.
- Det var vi rigtig glade for, ellers havde vi ikke haft noget til at holde jul for, siger hun.
Organisation forventer den høje efterspørgsel på hjælp vil fortsætte
Ifølge Dansk Folkehjælp er det de store prisstigninger på alt fra dagligvarer til brændstof og varme, der har ramt mange familie så hårdt, at de har set sig nødsaget til at søge om hjælp til at få lidt ferieoplevelser.
- Den voldsomme stigning i ansøgere, som vi har set de sidste år, er nok desværre kommet for at blive. I hvert fald de kommende år, hvor vi uden tvivl vil mærke efterdønningerne af den trænge økonomiske situation, som ekstraordinært mange danskere er ramt af, siger generalsekretær Klaus Nørlem i en pressemeddelelse.
De frivillige organisationer kan ifølge ham ikke løfte opgaven alene. Derfor mener han, at der er behov for politisk støtte til deres arbejde gennem særlige puljer og hjælpepakker, så de kan hjælpe flere udsatte børnefamilier.
- Det er netop dem, der mærker konsekvensen af både pandemien og prisstigningerne i højere grad end nogen andre i samfundet, alene fordi de rammes langt hårdere af prisstigninger end eksempelvis gennemsnitlige indkomstfamilier på arbejdsmarkedet, siger generalsekretæren i en pressemeddelelse.
Håber på flexjob til næste år
I Simested har Anita Mie Christensen Jensen nu lagt hovedet i blød for at finde på kreative ferieaktiviteter med sin datter, som ikke koster det store.
- Jeg elsker at lave perler, og hun har sagt, at hun kunne godt tænke sig at se, om hun kunne finde interessen i at lave perler, så det er så nok noget af det, vi må bruge sommeren på. Så har hun sin trampolin, og så må vi se, om vi ikke kan køre til noget vand, hvor vi kan bade, siger hun.
Og så krydser hun fingre for, at hendes økonomi ser anderledes ud næste år, så hun ikke føler, hun har brug for at søge om feriehjælp.
- Jeg håber, at jeg får min afklaring, og at jeg kan få et flexjob, så vi får lidt flere penge og kan få sparet lidt op, så vi kan komme bare et par dage afsted, siger Anita Mie Christensen Jensen.