LIGE NU:

Sådan giver du din hund eller kat en god nytårsaften

Nytårsaften er sjældent en behagelig aften for vores kæledyr, men du kan selv gøre nogle ting for at give din hund eller kat en bedre oplevelse.

De høje brag og store lysglimt, som følger med nytårsaften, får mange kæledyr til at søge tilflugt under sofaen eller i et stille hjørne.

Reaktionerne kan spænde fra let utryghed til decideret panik, men med lidt forberedelse kan du være med til at give din hund eller kat en knapt så stressende oplevelse nytårsaften. Kjellerup Dyreklinik guider på deres hjemmeside til et både hunde- og kattevenligt nytår, og vi har samlet de gode råd her.

Er mit kæledyr bange?

Ofte bliver hundens reaktion værre for hvert år. Typisk vil en hvalp ikke reagere særlig meget på fyrværkeriet, og man tænker derfor ikke nærmere over det før næste år, hvor hunden kan reagere voldsomt.

Symptomerne på angst er, at hunden ryster og savler. Den vil ikke spise og er generelt urolig og klæber måske op ad ejeren. Den forsøger at gemme sig eller flygte fra lydene, mens den gør eller piber. I meget slemme tilfælde kan hunde begynde at tisse indenfor eller blive aggressive overfor mennesker.

Katte bryder sig ofte ikke om lydene fra nytårsfyrværkeriet, men typisk er kattes reaktion noget mere afdæmpet end hundenes, og de foretrækker at gemme sig indtil balladen er overstået. Derfor lægger mange ejere heller ikke mærke til, om deres kat har haft en ubehagelig nytårsaften.

Gode råd til dyreejere

Det bedste man kan gøre, er at lave en langsom tilvænning til høje lyde, men det kræver, at man går i gang med træningen i god tid. Angst for fyrværkeri kan ikke kureres med et snuptag.

Når først kalenderen siger den 31. december råder dyrlægerne fra Kjellerup Dyreklinik til, at man holder hunden i snor uden for hjemmet, da den kan blive forskrækket og flygte, hvis den bliver overrasket af fyrværkeri. For kattenes vedkommende skal man huske at lukke kattelemmen tidligt på dagen, da katten ellers kan stikke af og gemme sig et farligt sted udenfor. For katte kan det desuden være en fordel at lave en tryg hule indenfor, som de kan gemme sig i.

Derudover er der en række fælles råd for selve nytårsaften, som gælder for både hunde og katte. Dem kan du læse her:

PÅ SELVE AFTENEN