Sand i Vorupør havbad: Lokal kræver politisk handling
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST
Havbadet i Vorupør er gang på gang blevet fyldt med sand og fjernet igen. Nu kræver stationslederen af den lokale redningsstation politisk handling. - For dyrt, siger kommunen.
Havbadet i Vorupør har haft en stormfuld levetid. Havbadet er gentagne gange sandet til - senest i sidst uge - og bliver hver gang renset for sand. Nu kræver stationslederen af Nørre Vorupør redningsstation, Benny Bak, handling fra Thisted Kommune.
Den måde, de gør det her på, er fuldstændigt spild af penge
Benny Bak, stationsleder, Nørre Vorupør redningsstation
- Det sand, der ligger derude, det gravede de ud i sidste uge, bare fordi det var højvande. Så når der bliver en orkan, så er det dækket helt til, og så kan vi slet ikke se havbadet. Det er sket et par gange nu, fortæller Benny Bak.
Senest i sidste uge flyttede kommunen sand væk fra badet, men det ender formentlig i havbadet igen.
- Den måde, de gør det her på, er fuldstændigt spild af penge, der kunne være brugt til mange andre sjove ting, siger Benny Bak.
Mange bruger havbadet
I 2014 åbnede havbadet og Danmarks første af sin slags. Men siden da er der løbet meget sand gennem badet. Selvom havbadet af og til ikke kan bruges, kunne det tilsyneladende godt bruges sådan en kold oktoberdag.
- Jeg synes, det er et dejligt sted. Man kan være over det hele, og der er ingen bølger her. Man er sikker, siger Charlotte Christensen fra Snedsted, der tog sig en kølig dukkert i havbadet.
- De dage, hvor der er vejr til det, så er der rigtig mange mennesker hernede omkring havbadet. Ikke bare til at bade, men også om aftenen til at hygge sig og opleve stemningen. Det bringer rigtigt meget med sig, siger Søren Jensen, bestyrelsesmedlem i erhvervsforeningen i Vorupør.
Fonde vil ikke sponsorere løsning
En mulig løsning på sandproblemet kan være en permanent stendæmning foran havbadet. Den vil dog koste omkring 10-12 millioner kroner. De fonde, der hjalp med finansiering af byggeriet, vil dog ikke spytte i igen. Derfor har en permanent sikring lange udsigter.
- Fondene har sagt nej. De har deltaget i en forundersøgelse, vi har lavet, hvor vi er kommet frem til den pris på 10-12 millioner. Og det er det. Hvis det skal gennemføres, er det en kommunal investering, og det ønsker vi ikke. Det er alt for dyrt, siger Esben Oddershede (V), næstformand i Kultur-, Miljø- og Teknikudvalget i Thisted Kommune.
Benny Bak har fra begyndelsen advaret, og nu vil han i stedet have sat en spunsplade op, der kan stoppe sandet fra at komme ind.
- Simpelthen lave en spunsvæg, så kommer der ikke kommer sand ind i havbadet, siger Benny Bak.
Thisted kommune vil nu undersøge, om en spunsplade kan dæmme op for problemet.