Så flot kan himlen over Slettestrand ved Fjerritslev tage sig ud. når der er nordlys - og hvis man bruger en lange lukketid på sit kamera. Foto: Christian Faber

Så flot kan himlen over Slettestrand ved Fjerritslev tage sig ud. når der er nordlys - og hvis man bruger en lange lukketid på sit kamera. Foto: Christian Faber

1 af 2

Se de flotte billeder: Nordlys over Nordjylland

Christian Faber brugte en lang lukketid på sit kamera og forevigede fantastiske farver over kysten i Thy og over Slettestrand i Fjerritslev.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Nordlys bliver sommetider kaldt naturens eget festfyrværkeri, og når man ser de billeder, som Christian Faber tog ved Slettestrand i Fjerritslev og ved Stenbjerg i Thy natten til lørdag, forstår man hvorfor.

- Jeg har boet i Thy i alle mine 26 år, og det er kun anden gang, jeg ser nordlys her i området. Det er noget helt særligt at opleve det uden at skulle til Island eller Norge, siger han. 

Læs også Vildt billede: Nordlys i Thy

Den unge fotograf bruger en speciel app, der fortæller, hvornår der er chance for nordlys, og forholdene var helt optimale med en stjerneklar himmel.

- I Norge var der 100 procents chance for Nordlys. De har haft et fantastisk lysshow deroppe, og vi fik så lov til at opleve noget af det, siger Christian Faber.

Man kan ikke se de flotte farver, som han fangede på kameraet, med det blotte øje. Faber brugte et helt almindeligt digitalt kamera og en lukketid på 20 sekunder. 

- Området ved Stenbjerg er et af de bedste steder til at opleve nordlys, fordi der ikke andet lys, der forstyrrer billedet. Uden et kamera kan man se de meget lyse skyer og nogle lodrette striber på himlen, siger han.

Christian Faber er autodidakt fotograf og har sit eget firma, der blandt andet har leveret til flere virksomheder i Thy.

HVAD ER NORDLYS?

* Nordlys og sydlys er specielle lysfænomener i atmosfæren, som især optræder i de polare egne. Lyset dannes i højder mellem 90 km og 300 km, når energirige protoner og især elektroner rammer atmosfærens molekyler og anslår dem til højere energitilstande. Molekylerne henfalder derefter til deres grundtilstand under udsendelse af lys.

 

* Lyset udsendes i forskellige bølgelængder; røde og gulgrønne farver fra iltatomer og mere blålige farver fra kvælstofmolekyler.

 

* Energien i nordlyset stammer fra solen, der udsender en strøm af protoner og elektroner i den såkaldte solvind. Når partiklerne når jorden, afbøjes de langs feltlinjerne i magnetosfæren og kommer ind i atmosfæren i et bælte omkring den magnetiske nordpol og et tilsvarende bælte omkring sydpolen.

 

Kilde: Den Store Danske

Se mere

Iwono Rostoca var også ude med kameraet natten til lørdag. Hun fangede blandt andet dette smukke syn over Løkken. Foto: Iwona Rostocka

Iwona Rostocka knipsede også dette billede mellem klokken 22-23 fredag aften i Mårup. Foto: Iwona Rostocka

Billedet her er taget på Slettestrand af Christian Faber. Foto: Christian Faber