Sjældne flagermus stortrives i Thy
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST
Biologen Anja Sørensen gør forholdene for flagermus endnu bedre. Med særlige kasser til flagermus skabes gode muligheder i de gamle bunkers langs vestkysten.
Den hidtil største undersøgelse af flagermus viser, at en af de mest sjældne flagermus kan lide at opholde sig i Thy.
Hvis man sidder ude og nyder de lange lyse sommeraftner, kan man være heldig at opleve en flagermus, der kommer flyvende gennem luften.
Men vi ved meget lidt om det lille, flyvende pattedyr.
Derfor har man i Thy igangsat den hidtil største undersøgelse af flagermus, og den viser til manges overraskelse, at en af Danmarks mest sjældne flagermus, damflagermusen, stortrives i Thy.
- Det er især damflagermusen, vi har fokus på, for den er en af de mest beskyttede flagermus - ikke bare i Danmark men også i EU, den har den strengeste beskyttelse, som et pattedyr kan have, så vi føler et ansvar for at gøre noget for den art, siger Anja Sørensen, der er biolog ved Thisted Kommune.
Fakta om damflagermus
- I Danmark findes damflagermus primært i Midt- og Østjylland, men arten er sjælden. Den er registreret på flere lokaliteter på Bornholm og i Sydsjælland og på Falster, men der sandsynligvis tale om tilflyvere fra Sverige eller Baltikum.
- Damflagermusen er en middelstor art med et vingefang på omkring 30 cm. Fra snudespids til halespids måler den ca. 11 cm, og vægten kan være op til 28 gram. Pelsen er gråbrun på oversiden af dyret, mens den er gråhvid på undersiden. Flyvehuden og de spidse ører er gråbrune, mens snuden er rødlig.
- Damflagermus lever udelukkende af insekter som stankelben, myg og natsværmere.
- Om vinteren sover damflagermus vintersøvn i blandt andet kalkgruber og klippespalter, ofte hængende i små grupper. Vintersøvnen varer som regel fra oktober til april. Med nogle ugers mellemrum vågner flagermusene kortvarigt, men de forlader sjældent overvintringsstedet under denne opvågen.
- Det er vigtigt, at der er et meget lavt niveau af menneskelig aktivitet omkring vinterkvartererne. Forstyrrelser kan medføre store tab på dyrenes energiressourcer, hvilket kan mindske chancen for deres overlevelse.
- Sommerkvartererne er i huse eller hule træer i nærheden af søer og vandløb. Føden jages over vandfladerne eller omkring træer i lav højde.
- Flagermus orienterer sig og fanger byttedyr ved ekkolokalisering. Det betyder, at flagermusen udsender nogle ultralydsskrig, der, når de rammer for eksempel byttedyr, en gren eller en bygning, bliver kastet tilbage som et ekko. Når ekkoet opfanges af flagermusens ører, kan den danne sig et lydbillede af omgivelserne og derved bl.a. afgøre, hvor byttet befinder sig.
- Parringen finder sted om vinteren, men indtil ægløsningen finder sted i foråret, holder sæden sig levedygtig i livmoderen, og først da bliver ægget befrugtet.
- Omkring slutningen af juni finder hunnerne sammen i små kolonier for at føde deres unge. Hannerne lever alene eller i små grupper med andre hanner.
Kilde: Miljøstyrelsen.dk
I de sidste to år har Biologisk Forening i Nordvestjylland, Naturstyrelsen, Nationalpark Thy og Thisted Kommune med støtte fra 15. Junifonden undersøgt flagermus i Thy med særlige flagermus-detektorer, der kan opfange flagermusens højfrekvente lyde.
Det er blevet til over 200.000 optagelser, som nu er analyseret, og det specielle ved flagermus er, at hver art har sin unikke lyd, så biologerne kan se hvilke arter, der findes, hvor de findes, og hvornår de flyver.
Søger bunkers
Når flagermusen forlader sit sommerkvarter i skoven, søger de ind på fugtige, mørke steder, som har en konstant temperatur.
Mange søger ned i kalkgruberne i blandt andet Daubjerg og Mønsted, men nogle flagermus har også fundet ud at overvintre i bunkers langs vestkysten.
Derfor har Thisted Kommune i de bunkers, der er bedst egnede sat særlige flagermuskasser og rør op.
- Vi har fundet dem i bunkers med vand og god læ, så det er der, vi forsøger at gøre forholdene bedre, siger Anja Sørensen og tilføjer:
- Vi sætter flagermuskasser op, og kasserne er lavet af ru træ, så flagermusen kan få fat og kravle op og hænge med hovedet nedad mellem de to brædder.
Flagermus går i dvale og sover vintersøvn fra midten af september til begyndelsen af maj, derfor håber kommunen på, at flagermusen vender tilbage til vinter, så der fremover kan være en robust bestand af damflagermusen i Thy.