Skal stadig dræbes: Nu er der overraskende nyt om invasiv krabbe
Foto: Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST
Den skal dræbes, og så er den en trussel for en hjemlig art, men nu er der overraskende nyt om penselklippekrabben.
Den invasive krabbeart penselklippekrabben fra Asien blev sidste år fundet i Limfjorden lige ud for Nykøbing.
Men hvordan går det egentlig med invasionen af den uønskede krabbe, som biolog Kathrine Habekost Hansen sidste år opfordrede til at dræbe?
Opfordringen om at slå ihjel gælder stadig.
- Ja, det vil jeg sige. Ligesom med alle de andre invasive arter, der er derude, er anbefalingen, at man holder de arter ude af de miljøer, hvor de ikke hører til, lyder det fra Kathrine Habekost Hansen, der undersøger havmiljøet i Limfjorden.
Den invasive art har en mulig negativ effekt på den hjemlige strandkrabbe, der modsat penselklippekrabben hører til i havmiljøet i Danmark.
Penselklippekrabbens indtog i Limfjorden er dog umiddelbart ikke så fremtrædende, som det ellers var frygtet i første omgang. Det er en glædelig overraskelse for biologen.
- Det undrer mig, hvor få jeg har set den her sommer. Jeg har ikke set så mange siden foråret, siger Kathrine Habekost Hansen.
Hvorfor man ikke har set flere penselklippekrabber, er dog ikke entydigt for biologen.
- Det kan skyldes så mange ting. De dukker op hist og pist, forklarer hun og uddyber:
- Når man kigger på, hvordan invasive arter kommer ind i et område, vil de typisk have en eksplosiv fase, hvor de overtager det hele. Med tiden finder de et stabilt antal for arten. Måske har de stabiliseret sig, eller også er de ikke lige ved kysten, hvor jeg er lige pt.
Krabben i sig selv er ikke farlig for mennesker, men dens tilstedeværelse er problematisk for strandkrabbens overlevelse. Sådan lyder teorien i hvert fald. Og det samme gør sig gældende for sandormen og hjertemuslingen.
Vil gerne undersøge det nærmere
For nu er der ikke meget at sige om den faretruende penselklippekrabbe, der ikke er giftig, men Kathrine Habekost Hansen og hendes kollegaer vil meget gerne blive klogere på den.
- Det er ikke noget, man kan se endnu, men vil følge, hvor stor en skadepåvirkning den kan give.
Indtil da må Kathrine Habekost Hansen og hendes kollegaer væbne sig med tålmodighed, til de får de nødvendige midler til at undersøge penselklippekrabben nærmere.