Skrækkeligt og hovedrystende: Hård kritik af ny melding fra regeringen
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST
Jesper Balle Kristensen er formand for Thy-Mors Pelsdyravlerforening. Han er selv i gang med at aflive 11.500 mink. Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST
Formanden for pelsdyravlerne i Thy og på Mors kritiserer regeringen for at komme med meget skiftende meldinger.
Fødevareminister Mogens Jensens (S) melding om, at de danske minkavlere alligevel ikke får lov til at bevare et vist antal avlsdyr, bliver mødt med hovedrysten fra flere midt- og vestjyske minkavlere.
Formanden for Thy-Mors Pelsdyravlerforening, Jesper Balle Kristensen, kritiserer regeringen for at sende meget skiftende signaler.
- Situationen er frustrerende nok i forvejen. At vi så ikke får klare udmeldinger, er skrækkeligt. Folk kan ikke holde til det psykisk. De så et lille håb om at redde det erhverv, de har holdt af i mange år, siger han.
Mogens Jensen sagde tirsdag aften til TV MIDTVEST, at regeringen ville undersøge, om det var muligt at lade nogle mink overleve, så dyrene senere kunne indgå i avlen.
- Minkavlen kan ikke gøre for, at coronaen er kommet, men vi gør, hvad vi kan for at se på, om det er muligt at bevare avlsdyr, lød det fra fødevareministeren.
Præcist hvordan den melding skulle opfattes, opstod der herefter tvivl om, men torsdag middag fastslog Mogens Jensen på TV 2 News, at man ikke går videre med ideen.
- Så et lille håb i mørket
Ministeren forklarede, at flere partier under forhandlingerne om kompensation til minkavlerne havde spurgt til muligheden for at lave en avlsbank.
Ifølge eksperterne er det muligt at lade en begrænset gruppe avlsdyr leve isoleret, men planerne bliver ikke til noget. Ifølge ministeren blandt andet fordi minkbranchen ikke selv finder det realistisk.
Dansk Folkepartis landbrugsordfører, Lise Bech, kalder forløbet hovedrystende.
- Det er vanvittigt at være vidne til, og jeg forstår godt, at minkavlerne er rasende. Den ene hånd ved ikke, hvad den anden gør, siger hun.
I Venstre har Thomas Danielsen svært ved at finde ord for, hvor dårligt han mener regeringen har behandlet minkbranchen.
- Jeg har ingen forståelse for, at man kan behandle en branche på den her måde. Man har afvist igennem hele forløbet at involvere branchen i arbejdet med at beskytte minkene mod corona. Det er først i 11. time, at de er blevet involveret, og det er vel at mærke med deres egen nedslagtning, siger han.
Jesper Balle Kristensen er selv halvvejs med at aflive de 11.500 mink, han har på sin farm i Øster Assels på Mors. Han er stærkt kritisk over for Mogens Jensens håndtering af sagen, men mener ikke, at ministeren er alene med ansvaret.
- Der blev tændt et lille lys i mørket, men vi har nok inderst inde godt vidst, at det ikke var Mogens Jensen, der skulle bestemme det her. Det er ham, der er budbringeren og bliver gjort til syndebuk i den her sag, men jeg tror, at det stikker dybere end det, siger Jesper Balle Kristensen.
Svar fra Mogens Jensen
TV MIDTVEST fra fået dette skriftlige svar fra Mogens Jensen:
"Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at det her ikke er et forslag fra regeringen, det er en ide, vi af andre partier er blevet bedt om at se ind i under forhandlingerne om erstatning.
Den sundhedsanbefaling, regeringen modtog i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i Danmark, sagde meget klart, at der ville være en betydelig sundhedsrisiko ved fortsat minkavl i Danmark.
I forhandlingerne om erstatning har flere partier efterspurgt muligheden for at bevare avlsmateriale til fremtidig eventuel minkavl i Danmark. Her er svaret, vi har fået tirsdag fra Dansk Veterinær Konsortium, at man under helt særlige og strenge foranstaltninger som en teoretisk mulighed kan bevare op til 56.000 dyr.
Jeg kan konstatere, at formanden for Danske Minkavlere kalder det en umulig vej at gå. Der ville være tale om højst 56.000 dyr, hvor branchen i dag siger, at man har 3 millioner avlsdyr. Derfor mener regeringen også, at det er urealistisk at gå den vej, da det vil tage uoverskueligt lang tid at komme tilbage til en minkavl på den standard, vi har i Danmark i dag. Derfor arbejder regeringen med den model, at de danske minkavlere skal sikres en ordentlig erstatning for den ulykkelige situation, de står i."