Smør, mælk og oksekød skal mærkes ud fra dyrevelfærd

Fra næste år kan du finde dyrevelfærdsmærket på mange flere produkter i køledisken.

Dyrevelfærdsmærket med et, to eller tre grønne hjerter kommer fra 2020 på langt flere fødevarer.

Miljø- og Fødevareministeriet lægger op til, at også mælkeprodukter, kalve- og oksekød skal kunne mærkes ud fra, hvor meget dyrevelfærd landmanden har lagt oven i minimumskravene.

Dyrevelfærdsmærket blev indført for svinekød i 2017, og året efter blev ordningen udvidet til også at omfatte kød fra kyllinger. Undersøgelser viser, at mere end syv ud af ti forbrugere ønsker statskontrolleret dyrevelfærd, og derfor er det oplagt at udvide mærket til også at omfatte produkter som smør, yoghurt og hakket oksekød, mener fødevareminister Mogens Jensen (S)

- Man kan jo se, at forbrugerne efterspørger den her type af gode produkter, hvor dyrene har god velfærd, og vi kan også se, at forbrugerne gerne vil have en statskontrolleret mærkningsordning. Ved at udvide mærkningsordningen bliver det muligt at bidrage til, at også køerne får bedre dyrevelfærd, når forbrugerne vil betale lidt mere for varerne, siger han.

Den kommende udvidelse bliver bakket op af både landbruget, dyreværnsorganisationer og detailhandlen.

Fødevareminister Mogens Jensen håber at mærkningsordningen kan bidrage til mere dyrevelfærd.
Fødevareminister Mogens Jensen håber at mærkningsordningen kan bidrage til mere dyrevelfærd.
Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Dyrevelfærd starter hos forbrugerne

Formålet med dyrevelfærdsmærket er i sidste ende at forbedre dyrevelfærden ved at opfordre forbrugere til at betale mere for kød fra landmænd, der gør en ekstra indsats for at give dyrene et godt liv.

- Som socialdemokratisk minister er jeg interesseret i at udbrede dyrevelfærd, og derfor udvider vi mærket, fordi jeg kan se, at det har været en rigtig stor succes med grise- og kyllingekød, siger Mogens Jensen.

Dyrevelfærdsmærket findes i tre niveauer med stigende krav til velfærden, hvor tre ud af tre hjerter signalerer det højeste niveau.

De nye ændringer skal efter planen træde i kraft den 1. januar 2020

Dyrevelfærdsmærket med et, to eller tre hjerter blev lanceret i 2017.
Dyrevelfærdsmærket med et, to eller tre hjerter blev lanceret i 2017.
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

DET BETYDER DYREVELFÆRDSMÆRKET

Alle tre niveauer lever op til en række grundkrav til dyrevelfærd, som ligger ud over dansk og europæisk lovgivning.

 

Grundkravene for grise

  • Søerne skal være løsgående.
  • Grisene skal have krølle på halen. Halerne skal være hele – ingen halekupering og ingen halebid.
  • Mere halm som rode- og beskæftigelsesmateriale og til redebygning.
  • Mere plads.
  • Maksimal transporttid: 8 timer.

 

Grundkravene for slagtekyllinger

  • Langsommere voksende race.
  • Øget indsats mod trædepudesvidninger.
  • Mere plads.
  • Kortere transporttid.
  • Miljøberigelse

 

Produkter med et hjerte lever op til grundkravene. For de to og tre hjerter er der tiltagende skrappere krav til dyrevelfærd - det betyder for eksempel mere halm til dyrene og flere udearealer.

 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

 


Seneste nyt

fra Nordjylland