Surfere er blevet testet for PFAS i deres blod: Nu er der svar
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST
Surfere ved Thy kan roligt fortsætte med at bruge havet til deres vandsport.
Der er godt nyt for surferne i Thy. En ny undersøgelse viser, at der ikke er grund til at frygte forhøjet koncentration af giftige stoffer i deres kroppe.
Surfere, der elsker at boltre sig i bølgerne i Thy, kan nu dyrke deres passion, uden frygt for at aktiviteten giver dem et forhøjet niveau af PFAS i kroppen.
En ny undersøgelse udarbejdet af Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital er kommet frem til, at surferne ikke har et højere niveau i kroppen af de giftige PFAS-stoffer end resten af befolkningen.
- Det er rigtig positivt, at det ikke ser ud til at betyde noget, siger Jakob Hjort Bønløkke, der er cheflæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling, og som har været med til at foretage undersøgelsen af surferne.
I alt har 34 surfere deltaget i undersøgelsen, hvor de har besvaret et spørgeskema samt afgivet blodprøver til behandling.
Om undersøgelsen
Formålet var, at undersøge om surfere ved Thy indeholdt PFAS-stoffer i deres blod
Der er blevet undersøgt for de fem mest hyppige PFAS-stoffer
Deltagerne i undersøgelsen er surfere over 18 år, bosat i Thy eller regelmæssige surfere ved området
I alt har 34 surfere indgået i undersøgelsen
Kilde: Protokol for gruppeundersøgelse: PFAS-forurening hos surfere i Thy, Region Nordjylland
Det glæder Jens Wilhelm, der er surfer og medindehaver af miljøorganisationen Strandet, at han fortsat kan dyrke hans mangeårige passion. Han er en af de surfere, der har fået taget en blodprøve, og hans niveau ligger ikke alarmerende højt.
- Det er positivt, at det, at vi bruger havet aktivt, ikke er at spore i os. Det ville være ærgerligt, hvis jeg udsatte mig for sundhedsrisiko, hver gang jeg hoppede i havet, siger han.
Alarmerende målinger af havskum
Der er tidligere blevet målt meget høje koncentrationer af PFAS-stofferne i skummet, som ligger på havoverfladen. I undersøgelsen har man kigget på, om surfere i Thy var ekstra udsatte, fordi de kunne risikere at sluge havvand og skum, når de var ude i bølgerne.
- Der sker en koncentrering af stofferne i skummet, fordi de ophober sig mellem vand og luft.
Sådan lyder det fra civilingeniør og projektleder ved ingeniørvirksomheden NIRAS Søren Rygaard Lenschow, der har været involveret i undersøgelsen af surferne og taget prøver fra skummet.
PFAS-stofferne måles i nanogram per liter. I Thyborøn har man målt de højeste koncentrationer af giftstofferne ved Vestkysten. Her er niveauet målt til at være 120.000 nanogram per liter for havskummet, mens almindeligt havvand ifølge Søren Rygaard Lenschow typisk måles til under 10 nanogram per liter.
- Jeg synes, det var vigtigt at få af- eller bekræftet, om det var et problem for surferne, siger han.
Giftstofferne er stadig et problem
Selvom målingerne viser, at surferne i Thy ikke har forhøjede koncentrationer af PFAS-stofferne, så mener medindehaver af miljøvirksomheden Strandet Jens Wilhelm ikke, at man kan være helt rolig.
- Der er målt andre steder med højt niveau af PFAS i kystområderne. Så vi skal finde ud af, hvordan vi kan stoppe udledningen af PFAS, og finde ud af hvordan vi sikrer, at forureningen bliver renset bedst muligt op, siger han.
I forbindelse med hans virksomhed stiller både han og hans medindehaver Julie Müller sig til rådighed, hvis de på et senere tidspunkt har mulighed for at hjælpe til med andre projekter.
- Men lige nu er vores fokus, at få afsluttet det her projekt ordentligt, siger Jens Wilhelm.
Mandag aften holder Aalborg Universitetshospital en informationsaften i Vorupør. Det foregår fra 19.00 til 21.00, skriver universitetshospitalet i en pressemeddelelse.
Her vil cheflæge Jakob Hjort Bønløkke og læge Mette Hyllegaard Madsen præsentere pointerne fra undersøgelsen.