Tæt forhold mellem kajakroer og delfin: - Jeg følte et venskab
Foto: Steen Gosvig
Der er flere delfiner i Danmark end nogensinde før. Lena Storm Andersen har været ekstra tæt på en af dem mange gange, når hun har sejlet i sin kajak i Sundby Havn.
Bevæbnet med kajak og pagaj, er Lena Storm Andersen flere gange kommet helt tæt på dét dyr, der på én gang er intelligent, elegant, mytisk, filmstjerne og for de fleste bare fuldstændig uimodståelig.
Op imod 30 gange har hun mødt hundelfinen, som hun kalder Luca. Hun husker særligt det allerførste møde i oktober 2020.
- Delfinen var lige rundt om min kajak, og det var så dybt berørende. Jeg tror, at tårerne begyndte at trille ned ad kinderne på mig, fordi jeg sad på et kæmpestort vand, og en delfin kan vælge alle mulige andre steder, men den valgte at være lige der. Det var fuldstændig fantastisk, husker Lena Storm Andersen, der er friluftsvejleder og tidligere landmand.
Den lille hval var tilsyneladende helt vild med kajakroeren og vandet ved Vildsund. Hver gang de to mødtes, var det delfinen, der søgte mod den 66-årige Lena Storm Andersen. Hun mindes et af de mange møder.
- Luca drejede hovedet og kiggede op på mig, og det gik lige i hjertet. Det gør det jo tit, når vi kan få den kontakt med vilde dyr. Nogle gange har vi noget at tilbyde, når vi får nærheden med et dyr, men i den her situation havde jeg ikke noget at tilbyde. Der var ikke nogen godbidder. Jeg havde mit nærvær at tilbyde.
Udgivet bog om Luca
Lena Storm Andersen talte med Luca, når de mødte hinanden på vandet, og hun følte, at de havde et særligt forhold.
- Jeg følte, at vi havde et venskab. Når jeg blev opsøgt på den måde, så følte jeg helt sikkert et venskab. Så kan du grine af det eller lade være; det er det, jeg har oplevet.
Delfinen har gjort så stort indtryk på Lena Storm Andersen, at hun nu har skrevet en bog om mødet med Luca.
- Folk skrev, at billederne lignede fotoshop, men så var der andre, der svarede, at de skulle prøve at se på mit ansigt
Lena Storm Andersen har også i samarbejde med Morsø Kommune og Sundby Havn fået sat plancher op på havnen, der viser, hvordan man bør opføre sig, når man møder delfiner i naturen.
Fundet død
Venskabet mellem Lena Storm Andersen og delfinen Luca varede i fem måneder. Lige indtil en vinterdag i februar 2021.
- Jeg så et opslag på Facebook, at der var nogle, der skrev, at der var fundet en delfin ved Eshøj Strand, og de spurgte, om det kunne være delfinen fra Sundby. Da jeg så billederne, kunne jeg med det samme se, at det var den, fortæller Lena Storm Andersen, der stadig i dag bliver berørt, når hun fortæller om Lucas død.
- Lige den dag havde jeg det sådan, at jeg blev lidt tom inden i, og jeg skrev bare nedenunder opslaget, at det var Luca, og at jeg var tom for ord. Havde hun bare rejst videre til et andet sted, så havde det ikke været helt så sørgeligt.
Eksperter mener, at Luca døde, fordi den druknede under isen. Og selv om det snart er to år siden, så fylder minderne stadig hos kajakroeren.
- Jeg savner min ven. Jeg kommer ikke her ved havnen en eneste gang uden, at jeg lige skal scanne vandoverfladen for at se, om der skulle være en rygfinde.
Lena Storm Andersen er dog ved at bygge et nyt venskab op med en sæl, der er begyndt at dukke op, når hun er ved havnen i Sundby.
- Den er sød og ikke ret stor. Jeg håber, at den kan blive min nye ven og vil med ud og ro kajak en dag: Jeg savner i hvert fald min gamle ven.
Sammen med Sundby Havn vil Lena Storm Andersen gerne holde fast i fortællingen om Luca, og derfor er det planen, at der næste år skal opføres en skulptur af delfinen på havnen.