Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Tonsvis af sten giver Limfjorden kunstigt åndedræt

Miljøminister Esben Lunde Larsen smed i dag sten i Limfjorden. Det skal hjælpe miljøet.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Det kræver ikke altid en hel masse at løse de største problemer. Det viste sig i dag, da Miljøminister Esben Lunde Larsen satte sig ind i en gravko og smed den første sten i Limfjorden.

Stenen er den første af en lang række sten, der skal danne et stenrev, og dermed løse en af de største miljømæssige udfordringer i Danmark.

00:51 Luk video

Problemet er de mange næringsstoffer, som skylles ud i vandet og dræner Limfjorden for ilt.  Her kan stenene være med til at give miljøet en hjælpende hånd. Når stenene ligger i vandet, dannes der nemlig et naturligt rev med makroalger, der skal give nyt liv til fjorden.

- Der skulle gerne blive flere algeplanter og lignende, så de får en positiv virkning. Simpelthen at give et sundere miljø i vandet, samtidigt med at vi stadig kan have aktiv landbrugsdrift rundt om,  fortæller en begejstret Esben Lunde Larsen til TV MIDTVEST.

Stenene kommer fra landbruget fra overalt i Midt- og Vestjylland. Det er marksten, som landmændene finder i deres landbrugsjord, og som derfor skal flyttes, så de ikke risikerer at skade de store maskiner, som bliver brugt på markerne. 

Stenen blev sammen med en masse andre kastet i Limfjorden ved Livø.

Projektet er finansieret gennem regeringens landbrugspakke, og der er i alt afsat 20,4 millioner til projektet. Det skal løbe over de næste fem år.