I Nordjylland er husprisen steget mindst
Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2
I dag forventes ECB at tage kampen op mod de tårnhøje priser.
Nordjyder kan ikke forvente at få lige så meget for husene som resten af landet.
Skal du købe hus, er det måske en god ide at lede i Nordjylland.
Gennemsnitspriserne på huse er på landsplan steget med 21 procent siden den første coronanedlukning i marts. Også i Nordjylland er priserne steget. Dog er det nordligste Danmark alligevel den region, hvor kvadratmeterpriserne er steget mindst.
- Allerede før Danmark lukkede ned i marts 2020, blev der handlet flere huse end normalt. Den tendens blev forstærket i løbet af foråret, hvor danskerne ikke havde så mange ting at bruge deres penge på, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden til TV2, og uddyber:
- Nogle fandt ud af, at de skulle flytte i nyt hus eller lejlighed. Det skabte et reelt boom i salget, og det fik priserne til at stige markant.
I Region Hovedstaden kan hussælgere se frem til at få mange flere penge i lommerne end tidligere. Her er gennemsnitsprisen pr kvadratmeter nemlig steget med 30 procent. I Region Sjælland er det 22 procent, mens Region Syddanmark har oplevet en prisstigning på 14 procent.
Nordjyderne kan derimod ikke forvente at få lige så meget for hussalget. Hvis man sælger, kan man forvente at få 11 procent mere, end man kunne for to år siden.
Boligmarkedet i modvind
Tendensen med de stigende huspriser overrasker dog Mikkel Høegh, som er afdelingsdirektør og boligøkonom i Jyske Bank.
For i øjeblikket er der krig i Europa, høje energipriser og stigende renter, som skaber usikkerhed om økonomien og dermed normalt ville give anledning til prisfald.
- Boligmarkedet oplever lige nu modvind, men der er en joker i det her. Under pandemien blev boligmarkedet støvsuget for boliger, så udbuddet er meget lavt. Det dæmper virkningerne fra blandt andet stigende renter, siger han.
Priserne vil falde igen
Mens priserne på både villaer, rækkehuse og ejerlejligheder er steget med 21 procent, er sommerhuse blevet 32 procent dyrere.
Mikkel Høegh peger ligesom Birgit Daetz på, at coronapandemien ”skubbede” til boligmarkedet.
- Folk havde masser af penge, som de investerede i boligmarkedet, fordi alt var lukket ned. Det har resulteret i kraftige stigninger i boligpriserne, fortæller han til TV 2.
Men når priserne stiger, er der også større sandsynlighed for, at de falder igen.
Cheføkonomen spår nemlig, at der vil komme prisfald på boligmarkedet på op mod 5 procent frem mod årsskiftet.
- At have boligprisstigninger, som er kraftigere end vores indkomststigninger, er ikke holdbart i længden, og det taler for, at markedet skal bremse op, lyder det fra Mikkel Høegh.
Svært at sælge sommerhuse
Til at starte med vil prisfaldene ifølge cheføkonomen ramme ejerlejlighederne, som er den mest følsomme del af boligmarkedet, når det kommer til konjunkturudsving.
Dernæst vil der ses prisfald i række- og parcelhusene.
Også sommerhusene vil falde i værdi, men her vil ejerne blive ekstra pressede.
- Folk købte sommerhuse under coronapandemien, fordi de ikke kunne rejse. Men nu kan man igen komme ud af landet, så det er knapt så attraktivt at købe sommerhus.
Må nedjustere boligdrømme
Mens de stigende huspriser er en fordel for boligsælgerne, er de en ulempe for boligkøberne.
For ud over at de skal bruge flere penge på at købe bolig, er boligrenten også seksdoblet på ét år og ligger nu på 3 procent.
Det kan betyde, at visse boligsøgende må justere på deres boligdrømme, når boligen skal findes.
- De boligsøgende oplever, at de har færre penge at købe for og må prutte om prisen. Vi ser allerede, at afslagene er stigende, og at der er færre handler, fortæller Mikkel Høegh.
Han tilføjer, at det derfor kun er et spørgsmål om tid, før markedet bremser mere op.