Nissepigekalender blev standset af rektor – nu ruller den igen
Foto: Thomas Bødker/TV 2 Grafik
Det hjælper ikke, at skolerne forbyder kalenderne, mener forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Madeleine Steenberg Williams.
Det skaber dårlig trivsel, når unge seksualiseres i såkaldte nissepige- og nissedrengekalendere på sociale medier, mener DGS.
Der var ingen tvivl hos rektor Charlotte Koldsø, da hun blev konfronteret med, at ukendte drev en "nissepigekalender" på Instagram med billeder af "de frækkeste piger" på Handelsgymnasiet Aalborg.
Kalenderen skulle lukkes, slog hun fast, og det blev den da også. Men lige så hurtigt som profilens indhold – et nyt billede af en kvindelig gymnasieelev for hver dag i december – blev fjernet fra profilen, lige så hurtigt dukkede det op igen.
- Sikke en pause vi har haft os! Meeeeeen men men.... Nissepigekontoen er købt af de fedeste julemænd. Så vi starter sgu på en frisk. Fyr jeres frækkeste nissepiger i DM, og så starter vi kraftedeme med et brag, lød det pludselig fra den ellers inaktive konto.
Og bag lågerne kan man nu igen finde billeder og farverige beskrivelser af henholdsvis dagens "frækkeste pige" og "frækkeste nissedreng".
Det er ikke så mærkeligt, at kalenderen er tilbage, for det hjælper ikke, at skolerne forbyder kalenderne eller straffer eleverne, der står bag, mener Madeleine Steenberg Williams, der er forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
- Jeg er bekymret for at bruge ordet "forbyde", for det er ikke noget, skolerne har beslutningskraft over. Det handler mere om den retorik, man accepterer ude på skolerne, siger hun til TV 2.
En "gusten" julekalender
De sidste par år har der været meldinger fra skoler over hele landet om julekalendere, der udstiller elever og deres udseende.
Fælles for dem er, at det typisk er elever, der samler billeder af de "smukkeste" eller "frækkeste" kvindelige eller mandlige elever på de pågældende skoler og lægger dem bag "julekalenderlåger" på lukkede profiler på Instagram.
Nissen har fundet de 24 dejligste nissepiger, som bliver præsenteret i denne gustne julekalender.
Nissepigekalender på Instagram
Under billederne bliver der skrevet tekster, hvor de udvalgte piger eller drenge blandt andet kaldes "frække", "uimodståelige" og "velproportionerede". Det bliver også nævnt, om personerne er singler.
Trods stor medieomtale og kritik af konceptet for at være seksualiserende og medvirke til en dårlig kultur blandt eleverne har TV 2 alligevel i år kunnet finde en lang række aktive såkaldte nissepige- og nissedrengekalendere på Instagram.
- Ho ho ho, er I klar til at se en nissepige eller to? Nissen har fundet de 24 dejligste nissepiger, som bliver præsenteret i denne gustne julekalender, står der for eksempel på en profil, der ifølge sin profiltekst har tilknytning til Hasseris Gymnasium.
Det er vigtigt at tale med eleverne om, at det kan være skadeligt at lave nissepige- og nissedrengekalenderne, siger Madeleine Steenberg Williams. Hun slår fast, at skolerne skal gå i dialog med deres elever om, hvordan de taler om og med hinanden.
- Vi skal slå hårdere ned og være bedre til at stoppe den overseksualisering af vores klassekammerater, der sker i nissekalenderne. Det skaber et utrygt rum for rigtig mange unge, der gør, at de ikke har lyst til at være der, siger hun.
- Problemet med nissekalenderne er, at man vælger en person og udstiller, seksualiserer og nedgør den person. Det er enormt problematisk, og det afspejler den virkelighed, der er skabt på gymnasierne, hvor den slags retorik er i orden. Det skaber et utrygt miljø for rigtig mange – især for unge piger, siger hun til TV 2.
DGS: Seksualisering af elever skaber dårlig trivsel
En ny omfattende rapport fra det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd (VIVE) viser, at der især blandt piger i 15-19-årsalderen er stigende mistrivsel. Flere føler sig ensomme, har lav livstilfredshed, et dårligt selvvurderet helbred eller oplyser, at de har haft en psykisk lidelse.
Jeg har talt med især mange piger, der har oplevet at blive udstillet meget seksualiseret. De har mindre lyst til at deltage i arrangementer på skolen
Madeleine Steenberg Williams, forkvinde, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
Madeleine Steenberg Williams er ikke i tvivl om, at nissepige- og nissedrengekalendere bidrager negativt til udviklingen.
- Jeg har talt med især mange piger, der har oplevet at blive udstillet meget seksualiseret. De oplever mindre lyst til at deltage i arrangementer på skolen og til at være en del af det større fællesskab, og det vægter endnu mere nu, hvor vi kan se, at især piger mistrives, siger hun.
- Der er nogle meget umenneskelige skønhedsidealer i de her nissekalendere. Drenge er bare drenge. Det hører vi stadig, selvom tiderne har ændret sig. Men nej – piger skal være smukke og pæne. Når man skaber et – for nogle – næsten uopnåeligt skønhedsideal, skaber man også en falsk realitet for, hvordan kvinders skønhed er, og det skaber også mistrivsel.
TV 2 ville gerne have spurgt rektor på Handelsgymnasiet Aalborg, Charlotte Koldsø, hvad hun tænker om, at skolens nissepigekalender igen er dukket op, og om, hvad skolen gør fremadrettet for at sikre elevernes trivsel. Hun er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.
TV 2 har desuden forsøgt at få en kommentar fra personerne bag "nissepige"-profilen. De er heller ikke vendt tilbage på henvendelserne.