På Jammerbugts ruiner
Jammerbugt FC er død. Men Jetsmark IF lever. Onsdag aften tog den nordjyske klub fat på det nye liv som serieklub efter tvangsnedrykningen.
Jammerbugt FC har været i vælten i den senere tid. Af alle de forkerte årsager.
Klubbens besynderlige skæbne under ledelse af den tyske fodboldfidusmager Klaus-Dieter Müller har været oprullet i DR-podcasten ”Kejserens nye klub” og i TV-dokumentaren ”Dansk fodbold til salg”. Spændende programmer, der fortæller historien om, hvordan den nordjyske klub Jammerbugt FC blev misrøgtet, erklæret konkurs og tvangsnedrykket til Jyllandsserien. Kort fortalt.
Men hvad nu? Hvad er der blevet af ”Kejserens nye klub”?
Det måtte jeg en tur til Jetsmark Idrætscenter for at finde ud af. Centeret ligger mellem Kaas og Pandrup i det nordvestlige Jylland, få kilometer fra det kendte ferieområde Blokhus. Her spillede Jammerbugt FC sine hjemmekampe fra 2013 og 10 år frem. Den klub findes ikke mere.
Det gør Jetsmark IF til gengæld. Som klubben har gjort siden 1974, da fodboldklubberne i Kaas og Pandrup blev lagt sammen. Jetsmark IF er moderklubben, på hvis licens Jammerbugt FC spillede. Jammerbugt FC var den professionelle overbygning.
Jetsmark IF har eksisteret hele tiden. Ungdomsholdene og alle de øvrige seniorhold har levet deres normale liv og spillet i klubbens traditionelle grøn/hvide-trøjer. Jammerbugt FC spillede i blåt, så det er nok derfor, at de 74 sæder på den diminutive betontribune fra 2020 er blå. De gamle stole i cafeteriet er grønne.
Det er vigtigt at forstå, at der frem til april 2021 ikke var noget modsætningsforhold mellem moderklubben Jetsmark IF og den professionelle overbygning. Tværtimod. Alle var stolte af det, som førsteholdet præsterede:
I 2002 blev Jetsmark IF divisionsklub for første gang
I 2011 rykkede Blokhus FC op i 1. division. Blokhus FC var navnet på overbygningen fra 2008 til 2013
I 2021 rykkede Jammerbugt FC igen op i 1. division
Derimod forsvandt den lokale opbakning i takt med, at Klaus-Dieter Müller hentede den ene afrikanske spiller til klubben efter den anden. Hvad skulle man identificere sig med?
"Det virker naturstridigt"
Når man går rundt på det lille stadion og samtidig ved, hvor få mennesker, der bor i Pandrup og omegn, ja, så virker det naturstridigt, at klubben har optrådt i den næstbedste række. Det blev ganske vist til nedrykning i begge de to sæsoner i 1. division, men bare det, at først Blokhus FC og siden Jammerbugt FC har været der. Det er lige så vildt, som at den lille klub har haft divisionsstatus i mere end 20 år.
Det har den så ikke mere. Meget symbolsk har stormen Hans væltet et par træer rundt om Sparekassen Danmark Arena, for klubben har været ude i et slemt stormvejr.
- Det har da været en hård tid, siger bestyrelsesmedlem Michael Mikkelsen, der er den første, jeg møder, da jeg ankommer en god times tid før kampstart.
Han viser mig rundt. Synlig stolt af faciliteterne.
- Mange har kæmpet for, at Jammerbugt FC skulle overleve. Men det er jo ikke sådan, at selve klubben er smadret. Müller betalte jo rent faktisk den gæld, som det professionelle selskab havde oparbejdet, så den hænger vi ikke længere på. Vi har også fået flere af vores gamle spillere retur til den nye sæson. Vi bør kunne rykke op fra jyllandsserien uden de store problemer.
"Der er altid pres på træneren"
I det samme kommer træner Allan Kjeldsen forbi. Jeg genfortæller analysen om, hvor nemt det bliver at rykke op.
- Der er altid pres på træneren, smiler han.
Men det fornemmer jeg faktisk ikke, at der er. Jeg går ikke rundt på stadion og fornemmer noget brændende ønske om, at Jetsmark IF partout skal tilbage til divisionerne. Jeg kan også læse i et referat fra generalforsamlingen i 2023, at klubben skal transformeres fra ”20 år som divisionsklub” til ”noget nyt og andet”.
Det er ordret det, der står, og det flugter godt med den afslappede stemning omkring kampen. Ja, gæsterne fra VSK Aarhus vinder med 3-2 og sender dermed Jetsmark ud af pokalturneringen, men drengene spillede jo godt, og sikke en flugter af Tobias til 2-2.
Jeg ser anden halvleg sammen med Per Østergaard, der var med i Jetsmark IFs første sæson helt tilbage i 1974. Han tager også derouten med sindsro. Det er rart at kende nogle af navnene på førsteholdsspillerne igen, som han siger med henvisning til, at Jammerbugt FC ofte spillede med 11 afrikanere. Mod VSK Aarhus er det 11 nordjyder, og så betyder det i virkeligheden ikke så meget, om man er divisionsklub eller serieklub.
- Der kommer jo alligevel højest et par hundrede tilskuere og ser kampene, tilføjer han.
Jeg tager opløftet afsted. Det var ingen stor kamp. Men det var heller ikke derfor, jeg var kommet.
Jeg var kørt til Nordjylland for at se, hvilken forfatning Jetsmark IF befinder sig i oven på al turbulensen. Ville jeg møde en klub, der var groggy?
Slet ikke. Mødet med Jetsmark IF anno 2023 var i stedet en bekræftelse af, at man ikke kan slå den danske foreningsmodel ihjel.
Jammerbugt er død. Jetsmark lever, og førsteholdet spiller igen i grønne trøjer.
Håbets farve.
Flere artikler fra tv2.dk