Skadeschef har sjældent set ”så mange og så voldsomme” tøbrudsskader
Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix
Sjældent har skadeschef set ”så mange og så voldsomme” tøbrudsskader, lyder det. Han har også nogle råd til, hvad man kan gøre.
Flere boligejere oplever såkaldte tøbrudsskader rundt omkring i landet.
For eksempel er det, når sne er fyget ind på loftet eller har sat sig i husets sprækker, og med det tøvejr, der er kommet flere steder, så tør sneen og bliver til vand, der kan blive et stort problem.
- Det er sjældent, at vi har den her form for tøbrudsskader, og så mange og så voldsomme. Normalt får man mange frostskader, hvor det er frostsprængninger på rør, men det her er lidt specielt, siger Carsten Bæk, der er skadechef i ISV Trinava, til TV 2.
Han fortæller, at alene denne lørdag har virksomheden 50 sager, som de håndterer ”efterhånden”.
Bestemte områder er ramt
Der var kaldt ekstra mandskab ind, fordi virksomheden havde forudset, at det kunne blive et problem.
- Det er jo ekstremt. Men vi er rustet til det, og vi hjælper hinanden på tværs af afdelinger, siger han.
Indtil videre er det primært områder ved Aarhus og Skanderborg og i Nordjylland, særligt omkring Aalborg, der er hårdt ramt.
- Men i nogle områder tør det ikke endnu, så der kommer nok flere sager, siger Carsten Bæk.
DR beskriver også de mange sager. Mediet har talt med Belfor, hvor direktør Jan Kreiberg Larsen forventer, at antallet af henvendelser om tøbrudsskader vil runde 1000 i løbet af de kommende dage.
- Det er rigtig mange, og det er rigtig mange år siden, at vi har haft tøbrudssager. Det sker ikke hvert år, siger direktøren til DR.
Tip os om din historie
Har du også haft en tøbrudsskade efter det kolde vejr? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til 1234@tv2.dk med dit navn og nummer, så vi kan komme i kontakt med dig.
Alt fra dryp til ødelagte huse
Carsten Bæk fortæller, at skaderne primært skyldes, at det har fyget i så høj grad. Vejret har gjort, at sneen er fyget ind på lofter og i skunkrum i forbindelse med det voldsomme snevejr årets første par dage.
Når det nu smelter i tøvejret, trænger det ind.
- Skaderne er alt fra små dryp rundt i husene til steder, hvor det vælter ned med vand, og husene nærmest er ødelagt, siger han.
Samtidig oplever de også frostsprængninger, hvor rør er sprunget, da vand udvider sig i frost. Når det tør igen, betyder det, at der er læk på vandrørene.
Nogle opdager skaden ved, at der ikke er noget vand i hanen, andre opdager det ved, at der er vand over det hele, når det begynder at tø.
Gode råd
Et godt råd til boligejere er at tjekke loftet og skunken, lyder det fra skadeschefen.
Hvis tøvejret endnu ikke har ramt, og der ligger sne, bør man fjerne det og på den måde forebygge en tøbrudsskade.
- Skal man gardere sig helt mod det, skal man kigge på sit tag og gennemgå sine rør med en vvs’er, siger han.
Weekenden har været lun – i hvert fald sammenlignet med de foregående dage – og derfor finder de her tøbrudsskader sted.
Men det kan være kortvarigt, fordi temperaturen er på vej ned igen.
I løbet af søndag rammer kulden igen, og i for eksempel Nord- og Østjylland, som ifølge ISV Trinava har været særligt ramt af tøbrudsskader, kommer temperaturen ikke til at overstige -3 grader.
TV 2 Vejret forventer, at kulden varer en uges tid - og at der også kommer en del sne.