Theresa Scavenius: - Jeg betragter det som en de facto ekskludering
Scavenius er fortid i Alternativet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Ifølge Alternativets folketingsgruppe har Theresa Scavenius været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer.
Theresa Scavenius er fortid i Alternativets folketingsgruppe.
Det står klart søndag, efter at hun har fået frataget alle sine ordførerskaber og udvalgsposter.
Der er altså ikke tale om, at politikeren er blevet smidt ud af partiet, men selv betragter Theresa Scavenius det som en "de facto ekskludering".
Det skriver hun i et opslag i en Facebook-gruppe for Alternativets medlemmer, som hun har videresendt til TV 2.
Folketingsgruppen har ønsket mig ekskluderet på grund af uenigheder om principielle politiske spørgsmål
Theresa Scavenius, ffh. medlem af Alternativet
- Det er ikke en formel eksklusion, men de har i stedet frataget mig alle ordførerskaber og vil flytte mit kontor væk fra denne grønne gang.
- Det fortæller mig, at Hovedbestyrelsen, der repræsenterer medlemmerne, har tabt magtkampen til Franciska (Rosenkilde, red.) og folketingsgruppen. Det har vi set mange gange før: Partiet, der vil lave politik fra bunden, bliver overtaget fra toppen, lyder det fra Theresa Scavenius.
Hun fortsætter med at anklage Alternativet for at misbruge partiets medarbejdere ved at bruge dem som "et figenblad for deres uklare" beslutning.
Undsiger Alternativets forklaring
I et brev fra folketingsgruppen og hovedbestyrelsen skriver partileder Franciska Rosenkilde og forperson for hovedbestyrelsen Trine Aslaug Hansen, at det ikke er et spørgsmål om politik.
- Vi, i folketingsgruppen er oftest politisk enige, og når vi ikke er, kan det sagtens rummes, så det er ikke en politisk konflikt eller uoverensstemmelse vi oplever, skriver de.
Det handler, må man forstå, udelukkende om Theresa Scavenius person. Den udlægning er hovedpersonen selv lodret uenig i.
- Folketingsgruppen har ønsket mig ekskluderet på grund af uenigheder om principielle politiske spørgsmål, skriver hun.
Theresa Scavenius er jo en, der tilsyneladende er ret svær at samarbejde, diskutere og forhandle med
Hans Redder, TV2s politiske redaktør
Ifølge Theresa Scavenius er det her et spørgsmål om, at folketingsgruppen har formået at få overtalt hovedbestyrelsen til at gøre noget, den ikke nødvendigvis er enig med.
- Hovedbestyrelsen har afvist dem gentagne gange, fordi eksklusion er en meget voldsom konsekvens af uenighed, som i stedet skal løses i dialog. Folketingsgruppen lykkes nu alligevel med at de facto ekskludere mig, lyder det.
Hun vil nu overveje sin fremtid i partiet, afslutter hun.
Kendt for svære samarbejder
I sin tid som folketingspolitiker har Scavenius skabt sig et renommé som en person, der kan være svær at danse med, forklarer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
- Theresa Scavenius er jo en, og det har andre folketingsmedlemmer også sagt, der tilsyneladende er ret svær at samarbejde, diskutere og forhandle med, siger han.
Samtidig er det helt åbenlyst, at Alternativet forsøger at udlægge situationen som, at der ikke er politiske gnidninger i partiet, men i stedet er tale om Scavenius person.
- Det er tydeligt, at de forsøger at understrege, at det handler om hende. De skriver, at det er fordi, at hun har været umulig at arbejde sammen med. Været grov overfor medarbejdere. De beskriver jo, hvordan det er personlige uoverensstemmelser og ikke politiske uenigheder.
Alternativet anklager Theresa Scavenius for at sabotere arbejdet i Folketinget.
- Theresa har lige siden valget udvist modvillighed til at samarbejde, ikke anerkendt gruppen og ledelsen, været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer, skadet Alternativets samarbejde med andre partier og ministerier, (og) skabt et dårligt arbejdsmiljø omkring sig, står der i brevet.
Det afviser Scavenius selv. TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Franciska Rosenkilde.
Theresa har lige siden valget udvist modvillighed til at samarbejde
Brev fra Alternativets folketingsgruppe og hovedbestyrelse
Farligt for partiet
Ved folketingsvalget i november 2022 fik Alternativet ikke et prangende resultat, og det skyldtes i stor grad den mængde af konflikter, der har været i partiet.
Derfor er det altafgørende for dem, at de ikke går ind i endnu en valgperiode, hvor det er den interne ballade, der fylder, siger Hans Redder.
- Så tror jeg ikke på, at partiet kan overleve. Det er nok også det, der ligger bag, at man nu vælger at træffe en hurtig beslutning.
Havde Socialdemokratiet valgt at bygge deres regering på det snævre, røde flertal med 90 mandater, ville regering principielt vakle lige nu og i sidste ende være i fare for at vælte.
Derfor er dette scenarie også eksemplet på, hvorfor det blev kategorisk afvist så hurtigt efter valget, mener Redder.
- Det her er noget, der får den socialdemokratiske top til at tænke, at der ikke var andre muligheder end at lave en regering over midten. Det der cirkus helt ude til venstre i folketingssalen, det kunne vi ikke arbejde med, siger han.
Hvad Theresa Scavenius fremtid byder på er usikker nu. Det eneste, der vides med sikkerhed, er, at hun fremover er løsgænger i Folketinget.