LIGE NU:

Arne Boelt: Udligningssystem har spillet fallit

Det kommunale udligningssystem bliver skældt fra højre og venstre og fra Hjørrings borgmester, der kalder systemet et 'kaossystem'.

Det går godt i Mariagerfjord Kommune. Økonomien er sund, men når regnskaberne går i sort, udløser det mindre udligningstilskud fra staten. Det er det, der er sket for Mariagerfjord Kommune, der nu skal ud at fyre kommunalt ansatte for at finde 123 millioner kroner til kommunekassen.

Nyheden ramte borgmester Mogens Jespersen og kommunalbestyrelsen fra en klar himmel sidst i juni, og hele systemet får skældud fra højre til venstre i både Folketingssalen og i de nordjyske byrådssale. 

- Systemet har spillet fallit og betyder kaos i kommunerne. Det er helt umuligt at se ind i den økonomiske krystalkugle. Mariagerfjord skal ud og fyre mange medarbejdere og lave store kommunale omlægninger på fire måneder, og det siger selv, at det kan man ikke, siger Arne Boelt. 

Udligningssystemet sigter mod at udjævne de forskelle i kommunernes økonomiske muligheder, som skyldes forskelle i skattegrundlag, forskelle i alderssammensætningen og forskelle i den sociale struktur. Men systemet er for ugennemsigtigt, mener Hjørrings borgmester. 

-  Det er håbløs opgave for dem, og det bliver smertefuldt for Mariagerfjord, siger Arne Boelt, der har prøvet samme gevaldige, pludselige nedskæring i udligningstilskud i Hjørring Kommune, der blandt andet betød skolelukninger. 

- Systemet har spillet fallit. Og man ved det i ministeriet, man ved det i KL, og man ved det i kommunerne - og vi står bare her, fordi man ikke kan blive enige på Christiansborg om at gøre noget ved det, og så kommunerne kunne se deres økonomi to-tre år ude i fremtiden. Det her system - det er latterligt for at sige det rent ud. 

Arne Boelt er ikke i tvivl om, hvad usikkerhederne omkring udligningssystemet betyder for kommunerne. 

- Besparelser. Der bliver flere borgere i Danmark, og den samlede pengepose er nogenlunde den samme - så det er færre kroner pr. hoved. Christiansborg-politikerne aner ikke noget om det her. 

Rige københavnske kommuner har meldt ud, at de ikke vil betale mere til de fattige kommuner. Og det kommer til at få konsekvenser, mener Hjørrings borgmester. 

- I det her tilfælde kommer det til at gå ud over kernevelfærden i Mariagerfjord, men vi står stadig tilbage med et system, der har spillet fallit og er skyld i kaos. Jeg føler virkelig med mine kollegaer, for det er smertefuld, det der venter dem forude - og det slår alt i stykker i din kommune. Alt! 

 

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

Til forsiden

Til forsiden