Borgmester glæder sig over ny udligning: - Det er næsten som en befrielse
Vesthimmerlands borgmester ser frem til at kunne sænke skatten. Han regner med at hver borger får mellem 500 og 800 kroner mere i lommen.
Vesthimmerlands Kommune er den helt store vinder set med nordjyske briller i forhold til den aftale om et nyt udligningssystem, der blev præsenteret i Finansministeriet tirsdag formiddag.
Et øget tilskud på 89,4 millioner kroner årligt i forhold til 2020 kan borgmester Per Bach Laursen (V) og borgerne i Vesthimmerlands Kommune se frem til. Vesthimmerlands Kommune er den nordjyske Kommune, der får den klart største stigning i udligningen og pr. borger er der faktisk godt 2400 kroner mere for kommuen at gøre med i forhold til velfærd og skattelettelser.
- Det er den 5. maj og på en måde føles det her lidt som en befrielse, lyder det fra Per Bach Laursen.
- At vi nu, langt om længe, kan se ind i en fremtid hvor vi, når vi skal lægge budgetter, kan begynde at tænke mere konstruktivt på at lave investeringer der kan løfte vores samfund. Vi har været udsat for en befolkningsafgang i nogle år og nu får vi muligheden for at sænke skatten. Det er en kæmpe lettelse for os, at vi kan komme ned og ligne andre kommuner i Danmark for vi har ligget med den andenhøjeste skatteprocent i hele landet og det er klart at det ikke motiverer nogen til at flytte hertil, siger borgmesteren videre.
Umiddelbart vurderer han at en skattelettelse kan blive på mellem 500 og 800 kroner pr. borger i Vesthimmerlands Kommune. Samtidig understreger han det poitive i, at kommunen nu kan begynde at tænke langsigtet i forhold til økonomien.
- Nu kan vi for første gang i Vesthimmerlands Kommunes tid begynde at tænke langstigtet fordi vi kender vores finansiering hvert eneste år og så kan vi lave mere sikre budgetter til gavn for serviceniveauet og dermed også borgerne, siger borgmesteren, der tror at den nye økonomiske fremtid er godt nyt i forhold til at vende fraflytning til tilflytning.
- Vi har igennem mange år talt om at sænke skatten (for at skabe tilflytning red.), men vi har ikke haft råd. Og hvis vi kan sænke skatten fra 27 procent til måske 26,3 procent har det en kæmpe effekt, siger Per Bach Laursen.
- Godt vi har investeret
En stor del af de penge, der nu kommer kommunerne i blandt andet Nordjylland til gode stammer fra hovedstadskommunerne, og det får ikke Per Bach Laursen til at sove dårligt om natten, at hans borgmesterkolleger i og omkring Købenahavn nu skal afgive penge.
- For mig er det et udtryk for, at de har fået for meget for længe. Helt tilbage fra kommunalreformen synes vi, at vi har været bagud økonomisk, men vi har lært at administrere det. Vi har været sparsommelige uden at det er gået ud over servicen og vi har haft råd til at investere i infrastruktur, i en fremid, siger Per Bach Laursen, der er glad for, at der er blevet investeret i kommunen. Hvis ikke det var sket, havde fremtiden, som den er blevet skitseret med det nye udligningssystem, se noget anderledes ud:
- Pokker skulle stå i, at vi endelig vinder gehør på Christiansborg og så stod vi tilbage og skulle til at starte med at lægge asfalt på grusveje og så videre. Vi har heldigvis været med, men vi har gældsat os og nu skal vi se på, hvordan vi kan komme den anden vej med det.