Ambassadøren: Fremskridtene er meget begrænsede

Malis hovedstad, Bamako, strækker sig på begge sider af Niger-flodens bred i det sydøstlige Mali. Byen er delt op i seks kommuner, og det er i Commune II, på halvøen Cité de Niger II, at Den Kongelige Danske Ambassade ligger, blot få gader fra flodbredden.

Winnie Estrup Petersen overtog ledelsen i den hvide ambassadebygning i 2014. Hun kom fra en anden diplomatisk stilling i Sahel-regionen, som charge d´affair på Det Danske Konsulat i Niamey i Niger. Det fredelige kvarter med de store villaer bag høje mure står i skarp kontrast til situationen i Afrikas syvendestørste land, som samtidig er et af verdens fattigste.

- Sikkerhedssituationen er meget – og tiltagende – problematisk, må jeg sige. Der blev indgået en fredsaftale mellem de tre stridende parter i 2015 og her, to år efter, er fremskridtene meget begrænsede. Der er fortsat stor mistro mellem de maliske parter. Meget lidt er blevet implementeret af meget forskellige årsager, men manglende vilje, først og fremmest. Jihadisterne, islamisterne, har bidt sig rigtig godt fast i nord, og rykker syd på i den centrale del af landet også, som i højere og højere grad er uden for landets kontrol, forklarer Winnie Estrup Petersen, siddende i en stol i skyggen i ambassadens grønne have.

Fakta

Danmark er et af få lande der blev i Mali under sammenbruddet i 2012. I Danida og Udenrigsministeriets landepolitikpapir for Mali fra 2016 – 2021 er der opstillet tre overordnede mål for den danske indsats:
  1. fredelig sameksistens, stabilitet og sikkerhed
  2. demokratisk og inklusiv regeringsførelse
  3. inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst

Danmark har længe, og vil også fortsat, bidrage til at hjælpe udviklingen i Mali på rette vej. Både gennem bilaterale projekter og gennem multilaterale indsatser, som det danske MINUSMA-bidrag. Men det har været, og vil fortsat være en uhyre svær opgave og et langt, sejt træk.

- Der skal mange ting til, i virkeligheden. En afgørende faktor bliver hvordan præsidentvalget til næste år kommer til at forløbe. Frit og fair og transparent og legitimt for den samlede maliske befolkning, og det i sig selv kan blive en stor udfordring, fordi der er store områder, hvor man ikke kan gennemføre valg i den her periode, og der ikke er umiddelbart perspektiv for, at sikkerhedssituationen bliver bedre. Islamisterne tager flere og flere landsbyer. Kommer ind, truer landsbylederne, lukker skolerne, opretter islamistiske skoler i stedet for. Så det er i hvert tilfælde en af udfordringerne der skal tages vare på, forklarer ambassadøren.

Vigtigt at stabilisere situationen

I Danmark er der stor debat om, hvordan udviklingsbistanden skal bruges. Og udviklingsbistanden er også en del af flygtninge- og integrationsdebatten. For skal pengene bruges på asyl i Danmark og integration i det danske samfund, eller skal flygtninge- og immigrationsstrømmen bremses og pengene bruges i nærområderne? Winnie Estrup Petersen er dansk diplomat, og er med til at udføre den politik Folketinget vedtager. Hun giver ikke udtryk for, hvilken politik hun selv bakker op om, men hun er enig i, at det er uhyre vigtigt at bruge kræfter på at stabilisere situationen i hele Sahel-regionen.

- Det er jo ikke alene Mali, der er truet. Det er faktisk hele regionen Sahel, som er et bånd hen over Afrika. Fem lande har nu besluttet at gå sammen om at etablere en fælles hær, en fælles indsatsstyrke og en fælles grænsebevogtning for at prøve at imødekomme nogle af de her trusler. Og det er et vigtigt og godt initiativ. Man skal være meget realistisk i forhold til hvornår det kan begynde at få en reel effekt på jorden, men Danmark har faktisk været et af de første lande, der har rykket ud med at støtte det her initiativ med omkring 7,5 millioner kroner i første runde, fortæller hun, og uddyber:

- Mali og Sahel-bæltet hen over Afrika, det har jo fået en ny betydning for Europa og dermed også for Danmark efter Gadaffis fald og Libyens kollaps. Der er store strømme af migranter som kommer igennem Libyen, og der er Mali både et transitland og et afgivende land, og det er helt afgørende, at det her land ikke falder ned i endnu større ustabilitet, sætter skub i større migrantstrømme, men tvært imod forsøger at få lidt mere kontrol over det. Samtidig er det jo også blevet et tilholdssted for islamister og for voldelige islamister, som jo også vil være relativt tæt på Europa, så på den måde er det også blevet i vor egen interesse at være tilstede i Mali og i Sahel.


Seneste nyt

fra Nordjylland