LIGE NU:

100-års jubilæum: Nordjyske skoleelever lærer om genforeningen

For 100 år siden blev Danmark genforenet med Sønderjylland. I forbindelse med jubilæet kører Museum Sønderjylland rundt i hele landet og underviser i genforeningen. I denne uge er museet i Nordjylland.

Onsdag er klasselokalet rykket ud på fire hjul på Haubro Landsbyskole, der ligger mellem Farsø og Aars. Skolens ældste elever har nemlig besøg af Genforeningsbussen, som Museum Sønderjylland står for.

Genforeningsbussen er en bus, der rejser rundt i hele landet i 2020 og fortæller om genforeningen med Sønderjylland i 1920. I denne uge er bussen nået til Nordjylland, og museets formidlere er rundt til nordjyske skoler og gymnasier.

- Det er en stor begivenhed. Det er jo jubilæumsåret for genforeningen 1920, og det vil vi selvfølgelig gerne være med til at fejre. Derfor fandt vi på, at det kunne være smart at køre ud med en bus til klasserne og så simpelthen komme ud med de her undervisningstilbud, så i stedet for, at de skal komme til os, så kommer vi til dem, siger Helle Nordentoft, der er projektleder på Genforeningsbussen fra Museum Sønderjylland.

Stor interesse i Nordjylland

I tiden op til besøget har eleverne arbejdet med genforeningen og lært om baggrunden for genforeningen i 1920. Det er ikke et emne, som eleverne ellers har været bekendt med, så de er glade for at få besøg af museet:

- Det var spændende, for jeg vidste ikke rigtig noget om det. Jeg troede bare, Danmark altid har været Danmark, siger Lærke Nygaard Høy, der går i 6. klasse på Haubro Landsbyskole.

quote Det var spændende, for jeg vidste ikke rigtig noget om det. Jeg troede bare, Danmark altid har været Danmark.

Lærke Nygaard Høy, elev i 6. klasse, Haubro Landsbyskole

Hendes klassekammerat Daniel Spandet Brøndum har også været glad for forløbet:

- Det har været meget lærerigt, for det er et emne, vi ikke rigtig har haft om. Det er meget spændende. Det giver lidt en variation i forhold til, hvad vi normalt laver, siger han.

Undervisningsforløbet er lavet til de ældste skoleklasser og gymnasieelever. I Nordjylland har interessen for Genforeningsbussen været så stor, at Museum Sønderjylland har sørget for, at bussen også kommer til Nordjylland til foråret:

- Da bookingerne åbnede i oktober sidste år, havde vi allerede ventelister på. Vi havde først afsat en uge til området heroppe, og nu er vi på tre uger, så vi kan godt mærke, at der er efterspørgsel. Jeg tænker, at det er fordi, lærerne gerne vil have muligheden for at formidle det her særlige jubilæumsår til deres elever, siger Helle Nordentoft fra Museum Sønderjylland.

Besøg fra Flensborg

Haubro Landsbyskole er gået sammen med tre andre friskoler i Himmerland om at booke bussen. Det er et særligt relevant emne for de himmerlandske friskoler, fordi de til april får besøg af elever fra Duborgskolen i Flensborg. Derfor er skoleleder Kristina Engemand glad for, at bussen kommer forbi:

- Det giver noget andet for børnene, når det er andre, der kommer udefra. Vi kan også lide selv at tage ud, men der er lidt langt til Sønderjylland, så at Sønderjylland kører herop til os, det synes jeg er et rigtig godt initiativ, siger hun.

Genforeningsbussen har tidligere været i Aalborg og Frederikshavn, og torsdag kører bussen til Toftegårdsskolen i Jerslev, inden den fredag slutter turen i Nordjylland med et besøg på Hobro Søndre Skole.