16-årigt forskertalent: Oliver vil fjerne plastik fra verdenshavene

Surfing og rejser rundt i verden har inspireret 16-årige Oliver Juel Andersen til et projekt, der skal forhindre plastik i at strømme fra floder og ud i verdenshavene. Projektet har sikret ham en finaleplads i talentkonkurrencen Unge Forskere som den eneste nordjyske skoleelev.

På en rejse til Bali var Oliver Juel Andersen ude at surfe, da han oplevede, hvad det betyder for havmiljøet, at plastikaffald ofte ender i verdenshavene.

- Det var virkelig klamt, for jeg lå oven på plastik, og jeg havde en oplevelse af, at det klistrede fast til min hud, og det føltes meget klaustrofobisk, fortæller han.

Oplevelsen er en af flere, der har inspireret ham til at kigge nærmere på, hvordan man kan sørge for, at plastik ikke ender i havet. Nu har Oliver Juel Andersen fundet på en løsning, som han kalder Rivercycle. Det er en blokade, der skal forhindre plastik i at strømme fra floder og ud i verdenshavene.

- Det er fedt at tage fat på noget, som jeg ser som et stort problem, siger han.

Finalist i talentkonkurrencen Unge Forskere

16-årige Oliver Juel Andersen er elev på efterskolen Himmerlands Ungdomsskole i Havbro. Normalt er det fodbold og håndbold, der fylder meget på hans skema, men i den seneste tid har han brugt ekstra kræfter på sit forskningsprojekt.

Han er nemlig blevet udvalgt som en ud af 50 juniorfinalister i talentkonkurrencen Unge Forskere. På søndag skal han præsentere sit projekt for dommerkomiteen, og den 27. april bliver vinderen af konkurrencen fundet.

- Jeg synes, det er mega fedt. Og da jeg hørte, jeg var blevet udvalgt, der blev jeg mega glad. Jeg glæder mig virkelig, siger Oliver Juel Andersen.

Han har undervejs fået vejledning af sin lærer, Martin Landbo Gregersen, der er science-underviser på Himmerland Ungdomsskole.

- Jeg synes, det er en helt vildt god idé. Det er noget, han selv har fundet på ud fra sine egne erfaringer og betragtninger, og det er noget, han har haft på hjerte. Det er fedt, at han finder en løsning, der muligvis kan afhjælpe problemet, siger Martin Landbo Gregersen.

Plastik ødelægger naturen

Oliver Juel Andersen har lavet en grafisk fremstilling af blokaden, som han forestiller sig, den skal opbygges. Undervejs i forløbet har han kontaktet en ingeniør, som har hjulpet ham med de tekniske detaljer.

Blokaden er designet, så fisk og havdyr stadig kan svømme under, og den kan åbnes for skibe og både, der skal passere. Plastik flyder i overfladen og bliver holdt tilbage af blokaden og fjernet, inden det kan flyde videre fra floder til hav.

- Det er vigtigt at rydde op i havene, for det er der, plastik bliver hvirvlet rundt. Men det er også en Sisyfos-opgave at rydde op, hvis det bliver ved med at vende tilbage. Når man ved, at meget af plastik kommer fra floder, så tænker jeg, at det er en god idé at gøre noget ved problemet der, siger Oliver Juel Andersen.

Han håber, at der i fremtiden kommer mere fokus på plastikproblemet i verdenshavene, for han frygter, at det, han oplevede på Bali, kan sprede sig endnu mere, hvis der ikke bliver gjort noget ved problemet:

- Vi kan komme til at opleve en natur, der er klam, og som ikke er så idyllisk, som vi gerne vil have. Derudover kan det også få stor betydning for fisk, der spiser mikroplastik i havene. Det ødelægger virkelig meget, og det ødelægger selve oplevelsen ved den smukke natur, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland