LIGE NU:

81-årige Thomas har fået en telefonven: - Hun er så sød

Ældre Sagen oprettede i forårets coronanedlukning en telefonordning for at imødekomme ensomhed. 1200 par er blevet matchet, heriblandt Thomas Elkær og Anne-Mette Kepler

Hver onsdag og lørdag. Der snakker 81-årige Thomas Elkær fra Aars med sin nye ven, 47-årige Anne-Mette Kepler fra Dronninglund.

- Det betyder rigtig meget. Hun er så sød. Jeg er sådan set en i familien nu, siger Thomas Elkær, der mistede sin mand for otte år siden.

Siden da har den synshandicappede og hørehæmmede mand følt sig mere ensom. En ensomhed, der blev forværret, da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned 11. marts, fordi hans mulighed for at få besøg og komme ind på plejehjemmets aktivitetscenter blev forringet. Derfor blev han rådet til at søge om en telefonven gennem Ældre Sagen.

- Det ville jeg egentlig godt. Have en til at ringe et par gange om ugen, husker den 81-årige.

Thomas Elkær fortæller, hvorfor han gerne vil have en telefonven.

Ældre Sagen besluttede at oprette ordningen kort tid efter, at nedlukningen i foråret var en realitet. For at imødekomme den isolation og risiko for (yderligere) ensomhed, mange ældre kunne ende i, når besøg og aktiviteter blev enten forbudt eller neddroslet på grund af risiko for smitte.

Og Ældre Sagen matchede altså Thomas Elkær med Anne-Mette Kepler. Hun var i foråret hjemsendt fra sit arbejde og havde længe tænkt på at være besøgsven eller på anden måde gøre noget godt for nogen, der ikke har de samme glæder i livet som hun.

- Vi er fem personer her i familien. Jeg tænkte på, hvor heldig jeg er at være hjemme sammen med dem. Og kom i tanke om, at der nok var andre, der var alene hjemme.

Anne-Mette Kepler har længe haft et ønske om at være noget for andre.
Anne-Mette Kepler har længe haft et ønske om at være noget for andre.
Foto: Caspar Birk

Anne-Mette Kepler glæder sig altid til snakken med sin nye ven. Og de har lært mange ting om hinanden.

- Vi har fundet ud af, at vi ikke deler politisk ståsted. Men det er rigtig spændende at have en god diskussion omkring, hvad der sker i Danmark og hvordan regeringen håndterer det. Eller hvordan præsidentvalget i USA forløb og hvad vi mener om det, siger Anne-Mette Kepler, der har besøgt Thomas Elkær én gang og satser på endnu et besøg inden jul.

Telefonordningen

Selvom telefonordningen blev oprettet på grund af corona, kommer de to nye venner dog ikke til at miste kontakten, når en vaccine mod virusset er klar.

- Vi har aftalt, at det er resten af vores liv,  siger Anne-Mette Kepler. 

Her kan du se hele indslaget om det nye telefonvennepar: