Borgmester: - Julelys bliver hængende på Kirkeby-værk
Borgmester ser pragmatisk på debatten om de nye julelys på skulptur på Kimbrertorvet.
Borgmester Per Bach Laursen freder julebelysningen på Per Kirkebys Muren i Aars, efter politikere og kunstelskere torsdag har kritiseret kommunens tilladelse.
Det kan godt være, at debatten raser i Aars i øjeblikket om, hvorvidt det er okay at bore huller i et Per Kirkeby-kunstværk - og om hvorvidt Muren på Kimbrertorvet overhovedet kan kaldes et kunstværk.
Men for borgmester Per Bach Laursen (V) er sagen soleklar:
- Nu hænger juleudsmykningen her. Vi skal se lidt pragmatisk på det: Hullerne er boret, det er for sent at lave det om. Jeg synes, vi lader det hænge til efter jul, og så tager vi en drøftelse af det dér.
Sådan lød det torsdag aften i TV2 Nord, da borgmesteren var igennem i 19.30-nyhedsudsendelsen for at svare på, hvordan det er gået til, at Aars Handelsstandsforening har fået tilladelse til at bore huller i et kunstværk. En tilladelse, der kom fra forvaltningen i Vesthimmerlands Kommune uden at have været politisk behandlet.
Er det forkert, at forvaltningen har givet tilladelse uden at spørge jer politikere?
- Det kan man altid diskutere, om det er. Det er en handlekraftig kommune, du står i, og derfor har jeg også en vis forståelse for, at forvaltningen som i mange andre sager er hurtig til at give en tilladelse eller i hvert fald melde ud, at der ikke er nogen forhindringer set fra forvaltningens synspunkt. Og det er det, der er sket her, siger Per Bach Laursen.
Brug for fælles forståelse
Torsdag har både en politiker og en tidligere formand for Himmerlands Kunstmuseum været ude og kritisere de julelys, Aars Handelsstandsforening har fået tilladelse til at hænge op på Muren. De har nemlig indebåret både borehuller, rawplugs og permanente stikdåser i murværket, der er tegnet af Per Kirkeby.
- Jeg synes personligt ikke, det er så smart, at man ligefrem har boret huller i kunstværket og fastmonteret skinner til julebelysningen. Når det så er sagt, kan det godt være, vi lige har brug for at få en fælles forståelse for, hvordan vi behandler sådan nogle kunstværker, siger Per Bach Laursen.
Set i bakspejlet ville du så gerne have været inde over?
- Sådan kan man jo godt tænke bagefter. Det er klart, at alle sådanne sager havner på borgmesterens bord, men det er måske mere en opgave, vi skal se på efter nytår - at vi får bragt parterne sammen, handelsstandsforeningen og erhvervsrådet og kunstelskerne, så vi får en fælles forståelse for, hvordan vi gør i fremtiden.