LIGE NU:

BREAKING: Kommunegrænser lukkes i nordjyske kommuner - massiv testning af borgere på vej

Trafikken mellem de syv berørte kommuner skal begrænses mest muligt og derfor lukkes kommunegrænserne.

Grænserne mellem de syv nordjyske kommuner, der nu udsættes for flere restriktioner end resten af landet, skal lukkes ned fra fredag. Det fortæller borgmester i Vesthimmerlands Kommune Per Bach Laursen (V) til TV2 Nord.

- Hvad det indbefatter ved vi ikke helt endnu, men det sker for at reducere udvekslingen af borgere mellem de her kommuner.

Borgmesteren fortæller derudover, at der vil blive indført følgende restriktioner og tiltag gældende fra fredag og foreløbigt fire uger frem:

  • Der skal foregå massiv testning af borgerne i de syv kommuner.
  • Alle covid-tests foretaget i kommunerne fra og med nu skal genom-testes for at undersøge omfanget af muteret virus . Man vil altså undersøge hvem, der er smittet med den kendte coronavirus (SARS-CoV-2) og hvem der er smittet med den mutation faglig direktør på SSI Kåre Mølbak onsdag på et pressemøde præsenterede som 'Cluster-5'-mutationen af samme virus.
  • Der oprettes en task force som er dedikeret til situationen i de syv kommuner.
  • Vuggestuer, børnehaver og grundskoler forbliver åbne
  • Offentlige og private arbejdspladser opfordres til at reducere deres aktivitet og arbejde hjemmefra i det omfang, det kan lade sig gøre. Dette går ikke ud over velfæd såsom plejehjem og sygehuse.
  • Restauranter, cafeer og barer tvangslukkes og der indføres en ny kompensationsmodel hvor faste udgifter (husleje for eksempel) samt lønudgifter kompenseres med 100 procent.
  • Kultur- og fritidslivet, herunder idrætten, lukkes ned. Det gælder også forlystelsesparker.

Formentlig møde igen i eftermiddag

Præcis hvordan alle disse nye restriktioner skal overholdes, og hvordan de kommer til at foregå, er ikke helt fastlagt endnu.

Det arbejdes der fra ministerierne på, og derfor skal der igen senere torsdag afholdes endnu et møde.

Til TV Midtvest siger Per Bach Laursen:

- Vi har ikke endnu fået oplysninger om, hvordan opgaven med at undgå at krydse kommunegrænser bliver varetaget. Det er sådan, at ministerierne stadig arbejder på, hvordan det skal udføres. Derfor bliver der indkaldt til møde igen i eftermiddag på kommunaldirektørniveau, hvor vi vil få mere detaljeret information om, hvordan vi skal forholde os. Det kommer først til at virke fra i morgen. Derfor er der noget tid til at gøre noget, men vi er under pres.

Listen af restriktioner og inistiativer kan blive udvidet yderligere. Det skriver TV 2, som har oplysninger om, at der torsdag formiddag er møde i regeringens koordinationsudvalg hvor den endelige plan for restriktionerne fastlægges.

Birgit Hansen: - Det er en alvorlig situation

Borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen var, ligesom de øvrige borgmestre, med på mødet torsdag formiddag hvor de nye restriktioner blev præsenteret. Hun kalder det en alvorlig situation, og appelerer i samme omgang til, at borgerne vil overholde de restriktioner, der nu bliver pålagt den største del af Nordjylland - også selvom de nye restriktioner kommer til at begrænse manges frihed betragteligt.

- Det bliver ikke sådan noget med bomme og vagter, men man appelerer til at borgerne bakker op, for det handler om liv og død midt i en sundhedskrise, hvor vi må bidrage.

- Jeg håber og tror, at vi ved, det er nødvendigt med de her restriktioner, så vi ikke bidrager til, at der kommer et nyt epicenter for en ny virus. Det er voldsomt og vi er meget trætte af alle de restriiktioner, men jeg synes vi skal passe på med at trække et sølle-kort. Det handler om at vi skal bidrage til at få stoppet de her smittekæder, lyder det fra borgmesteren som du kan se et længere interview med herunder.

 
Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

040620 Hanstholm Havn

Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

PH 260221 Skoler klar til test Still

play Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

Henrik og Janne

Henrik og Jannes butikker må ikke åbne: Nu har de lejet et nyt lokale sammen

40_percent

play 5000 nordjyder vaccineret på én dag: - Alt er forløbet godt

Til forsiden

Til forsiden