By blæser til kamp for at sikre værtshus' overlevelse
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord
Indehavere og borgerforening er klar til kamp, efter at Vesthimmerlands Kommune har taget alkoholbevillingen fra værtshuset Rytterbaren i Ranum.
De må egentlig ikke, men der bliver stadig langet flaskeøl over disken på Rytterbaren i Ranum.
Kan man drive et værtshus uden en alkoholbevilling?
- Det kan man ikke. Det siger sig selv, siger Rytterbarens bestyrer Anni Høgh.
Vesthimmerlands Kommune har efter et ekstraordinært møde i kommunens bevillingsnævn taget alkoholbevillingen fra Rytterbaren. En beslutning, indehaverne ikke forstår.
- Det sætter os i en svær situation, fordi vi ikke ved, hvordan vi skal forholde os til det, fordi vi ikke ved, hvad grundlaget er for beslutningen, siger Lone Havndrup Hoffmann, som er administrationschef hos Larsen & Kristiansen Ejendomme, der ejer Rytterbaren.
Byens borgerforening bakker op.
- Jeg er rystet. Jeg begynder at føle, at det er en chikane mod byen. Det er den ene ting efter den anden, vi oplever, bliver lukket. Man kan mene sit om at have et værtshus i byen, men det betyder fællesskab for mange, siger Heidi Jakobsen, som er formand for Ranum Borgerforening.
Se indslaget her:
Skal levere dokumentation
Bevillingsnævnet henviser til paragraf 18 i restaurationsloven, som siger, at man kan miste en bevilling, 'når bevillingshaveren ikke længere udnytter alkoholbevillingen'.
Rytterbaren har været lukket ned i en længere periode. Først på grund af corona og siden renovering, og værtshuset åbnede derfor først igen i juni.
- Vi prøver at sige: ’Hvor længe må man holde lukket for, at der ikke sker bortfald?’ Det har kommunen ikke svaret på, så vi ved det ikke, og jeg har talt med Erhvervsministeriet, som siger, at der ikke er nogen retspraksis på området, siger Lone Havndrup Hoffmann.
Det er Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen (V), der er formand for kommunens bevillingsnævn. Han uddyber, hvorfor værtshuset i Ranum har mistet sin alkoholbevilling.
- Enhver, der bevæger sig i Ranum, ved jo, at Rytterbaren har været lukket. De siger, at den har været under renovering, men den har været lukket, og det har strakt sig over flere regnskabsår, og derfor har vi bedt om bevis på, at der har været drift, siger Per Bach Laursen.
Risikerer lukning
Ifølge Lone Havndrup Hoffmann har Rytterbarens revisor leveret den dokumentation, kommunen efterspørger, men det er Bevillingsnævnets formand ikke enig i.
- Vi skal sikre os, at vi har den samme procedure ved alle bevillinger i Vesthimmerlands Kommune, så det er bare et lille regnskab fra 2023, vi efterspørger, siger Per Bach Laursen og konstaterer:
- Ellers er det jo lovligt at søge en ny bevilling.
Uden alkoholbevilling er Rytterbaren i overhængende fare for at lukke. Indehaverne er derfor klar til at gå rettens vej for at vinde over kommunen, og de kan godt regne med borgerforeningens støtte.
- Uanset, om det hedder et værtshus, et lægehus eller hvad det hedder, så må det være en borgerforenings pligt at støtte op om, at vi beholder ting åbne her i byen, så vi kan fortsætte med at blomstre og få nye tilflyttere til, siger Heidi Jakobsen.