Seneste nyt:

Efterskoleelever udvist af Danmark: - Jeg er meget bange for at rejse hjem

På Ranum Efterskole College har man i denne uge sagt farvel til seks udenlandske elever før tid. Eleverne har ikke fået deres visum forlænget på grund af den nye epidemilov.

I tre måneder har 18-årige Diana Nicolle Aguilar Martinez fra Honduras kaldt Ranum Efterskole College for sit hjem. Her har hun boet, samtidig med at hun har fulgt undervisningen på det internationale United World Colleges-program.

Planen var, at Diana skulle bo på Ranum Efterskole College indtil sommer, men nu må hun i al hast forlade landet, ligesom fem andre af hendes medstuderende.

- Det har været udmattende, krævende og trættende på mange måder. Både fysisk, følelsesmæssigt og psykisk, siger Diana Nicolle Aguilar Martinez om den visumproces, hun befinder sig i.

Med henvisning til den nyligt vedtagne epidemilov har Styrelsen for International Rekruttering og Integration afvist at forlænge seks udenlandske elevers visum på Ranum Efterskole.

Stoppet ved grænserne

Fire af eleverne er allerede rejst ud af landet, men ingen af dem er nået til deres hjemlande endnu. Det er besværligt at rejse under en pandemi, og derfor er flere af eleverne blevet stoppet undervejs og nægtet videre rejse.

Det gælder også Diana Nicolle Aguilar Martinez, som onsdag rejste fra Aalborg til København. Her skulle hun flyve videre til USA og derfra flyve hjem til Honduras. Men hun blev stoppet i Kastrup Lufthavn og fik at vide, at USA har ændret indrejsereglerne, så hun måtte ikke komme med flyet.

- Jeg har næsten ikke sovet i nat, så jeg er meget træt. Vi troede, vi havde alt planlagt, men så var jeg nødt til at tage tilbage, og nu skal vi planlægge alt igen med flybilletter, siger hun.

Usikker situation i hjemlandene

Hun er ikke den eneste elev, der stadig befinder sig på Ranum Efterskole College. 17-årige Ephrata Mebrat Tadesse fra Etiopien skal rejse hjem i morgen. Hun frygter, hvad hun kommer hjem til, for coronasituationen i Etiopien er en helt anden end i Danmark:

- Det er meget værre. Vores regering er ligeglade med corona, og der er ikke mange, der kan få en test. Derfor stiger antallet af smittetilfælde hver dag. Det er ikke særlig godt, siger hun.

Det samme er tilfældet i Honduras, hvor hospitalerne er så overfyldte, at mange ikke kan få plads og i stedet dør i deres eget hjem. Diana Nicolle Aguilar Martinez har selv oplevet, hvor hårdt corona kan ramme:

- Jeg er meget bange. Jeg vil gerne rejse hjem, men situationen i mit land er kritisk. Ikke kun for mig, men også for min familie, hvor flere har haft corona. Min mor og far døde næsten af det sidste år, så jeg er meget nervøs, for jeg ved, hvordan corona kan ramme, siger hun berørt.


Brando Gustavo Villata Lopez fra Nicaragua er allerede rejst ud af Danmark. Ephrata Mebrat Tadesse rejser i morgen hjem til sin familie i Etiopien.

Livs chance for en god uddannelse

Eleverne er udvalgt blandt tusindvis af andre i deres hjemlande til United World Colleges-programmet, og derfor er det for flere af dem en mulighed, der kan ændre deres liv og videre uddannelse. I slutningen af marts skal eleverne til en vigtig eksamen, og forstander Olav Storm Johannsen frygter, at visumbøvlet vil gå ud over eksamensresultaterne:

- De har fået fuld scholarship (stipendium, red.), og det er deres livs chance for at kunne komme ud af fattigdom eller ud af et miljø hjemmefra. Mange af dem har allerede fået scholarships til universiteter og colleges rundt omkring i verden, men de skal bruge prøven til at bevise, at de er gode nok til at få en friplads, siger han.

Skolen har anket myndighedernes afgørelse, men eleverne må ikke blive i Danmark, mens sagen behandles. På Christiansborg undrer det vesthimmerlandske folketingsmedlem Theresa Berg Andersen fra SF sig over sagen, for hun mener ikke, at det bør være hensigten med epidemiloven at sende udenlandske elever hjem, der allerede er bosat i Danmark:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at unge mennesker, der har været her i en periode nu bliver sendt hjem på grund af det her. De har været i deres egen boble, og Ranum Efterskole har om nogen taget de forholdsregler, der skal til, siger hun.

Men du og SF var med til at stemme loven igennem. Burde I have tænkt jer bedre om, da I sagde ja til loven?

- Det kan godt være, at vi skulle have tænkt os bedre om, men den her havde vi slet ikke set komme, og man skal ikke være større, end at man kan lave noget om, når systemet svigter, selvom man har været med til at vedtage det, siger Theresa Berg Andersen.

SF har nu valgt at stille spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke, Soc.Dem, om sagen. TV2 Nord har også forsøgt at få en kommentar fra sundhedsministeren, men ministeriet er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Udlændinge- og Integrationsministeriet siger følgende:

TV2 Nord har fået følgende notat tilsendt fra folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), der har korresponderet med UIM, Udlændinge- og Integrationsministeriet.


"Der skal som udgangspunkt helt ekstraordinære omstændigheder til for at få forlænget retten til ophold i Danmark udover de 90 dages Schengenvisum, udlændingen er indrejst på.


Udgangspunktet er således, at hvis en udlænding er indrejst på et Schengenvisum meddelt for 90 dages ophold for at gå på efterskole, så skal efterskoleopholdet kunne rummes inden for de 90 dage, og pågældende gives afslag på forlængelse af retten til ophold udover de 90 dage. Der er således efter praksis ikke mulighed for at forlænge et visum, der er meddelt for 90 dage, blot fordi ansøgeren gerne vil færdiggøre et efterskoleophold, der ikke har kunnet rummes indenfor 90 dage. I forbindelse med afgørelserne fastsætter Udlændingestyrelsen en udrejsefrist, som normalt er på 7 dage. For tiden fastsætter styrelsen dog en udrejsefrist på 30 dage af hensyn til, at ansøgeren skal have tid til at planlægge udrejsen.


En del ansøgere oplever aflyste fly, særlige krav mv. I den henseende vejleder styrelsen om, at de kan søge om en udsættelse af udrejsefristen, hvis det sker, efter at styrelsen har truffet afgørelse.


Et aflyst fly eller tilfælde, hvor det er vanskeligt at booke et fly inden for udrejsefristen, anses ikke som sådan som force majeure, da de fleste faktisk kan rejse hjem uden problemer. Hvis en ansøger fx får aflyst et fly og på den baggrund søger om udsættelse af udrejsefristen, forlænger styrelsen udrejsefristen til det tidspunkt, en ny flybillet er booket til. Styrelsen forlænger således ikke blot med yderligere 30 dage eller lignende, blot fordi den pågældende oplever vanskeligheder. Ansøgerne vejledes derudover om, at de må afsøge mulighederne for alternative ruter hjem, herunder også med mellemlandinger i tilfælde, hvor ansøgerne oplyser, at de ikke for tiden kan få et direkte fly hjem."Forsiden lige nu

Svane1

Så er det opklaret: Her er den makabre årsag til massive strømafbrydelser

martha

Oprykningsfest afblæst - EH Aalborg snubler mod direkte konkurrent

spejdergruppe 25 års jubilæum

play Spejdere laver Danmarks længste træstamme

claar

Aalborg-profil blev skade kvit og drev gæk med TTH Håndbold

Svane1

Så er det opklaret: Her er den makabre årsag til massive strømafbrydelser

martha

Oprykningsfest afblæst - EH Aalborg snubler mod direkte konkurrent

spejdergruppe 25 års jubilæum

play Spejdere laver Danmarks længste træstamme

90404740 NLTED S1E8 - Trine Matea Kostending (1)

play Sorgen over farens død satte sig i TrineMateas krop – tre år efter blev hun sygemeldt

20230321-194503-L-3840x2560ma

Guld-håbet lever: Pirates klar til semifinalen

Split Klitgaard og Hansen

play Bilka-planerne i Hjørring er lagt i graven: Nu melder nabokommuner sig på banen

strømsvigt

gallery Tusindvis af borgere var uden strøm - nu er den vendt tilbage

inger

Travhesten Inger Støjberg fik debut på Skive Trav

Split

Mette Frederiksen blander sig i debat om nedlagt nordjysk ammunitionsfabrik

240323 240323 Kalle chlu 6412

play Kalle født med ultrasjælden sygdom: Da mor rakte ud på Facebook eksploderede det

20230321-194503-L-3840x2560ma

Guld-håbet lever: Pirates klar til semifinalen

Split Klitgaard og Hansen

play Bilka-planerne i Hjørring er lagt i graven: Nu melder nabokommuner sig på banen

Søren Virenfeldt

Søren fra Solhaven takker af

Mads Moldt vinder x-factor

Kort efter at han vandt 'X Factor', traf han en vigtig beslutning

20230321-194503-L-3840x2560ma

De forsvarende danske mestre presset ud i kamp syv: - Jeg tror, det bliver ulideligt spændende

TV2 vejret frost

Prognose: Sne og frost på vej

240323 Hobro ro og kajakklub pieg 6404

play 88-årige Ulla er roklubbens ældste medlem: - Alder er kun et nummer

politi afspærring forbrydelse genre

Berygtet blotter stadig på fri fod - men nu henlægges sagen

politi udrykning blå blink genre

Fire biler rippet: Mystisk indbrudsbølge i nordjysk by

Elløbehjul 3

Tre hurtige og nogle bajere: Anholdt for spirituskørsel på løbehjul

Til forsiden

Til forsiden