LIGE NU:

Elsebeth er indbegrebet af lokal ildsjæl: - Hun er lig med Blære

Elsebeth Skadhauge blander sig i alt, hun kan komme i nærheden af i den lille landsby Blære i Vesthimmerland - og nu er hun nomineret til Årets Nordjyde.

Klik på en af de nominerede for at se deres portræt


Hvad gør man, når den lokale folkeskole lukker, og man hedder Elsebeth Skadhauge. Jo, man starter såmænd bare sin egen friskole.

Det var i hvert fald det, der skete i den lille landsby Blære i Vesthimmerland for en god håndfuld år siden.

Da folkeskolen skulle lukke, var Elsebeth Skadhauge, der er ildsjæl #1 i den lille by, nemlig klar til at trække i den modsatte retning. Og i dag arbejder hun så som lærer på friskolen i byen.

Elsebeth Skadhauge er 55 år gammel, og i stort set ligeså mange år har hun arbejdet frivilligt for fællesskabet i Blære. Hun er blevet Blære - og derfor er hun nomineret til Årets Nordjyde.

Sådan stemmer du på Elsebeth

- Hun er ikke til at komme udenom

Gitte Brændstrup bor selv i Blære og har gennem årene været vidne til Elsebeths mange projekter. Ifølge hende er Elsebeth ikke til at komme udenom.

- Hun er lig med Blære. Hun er en lokal ildsjæl, og hun er ikke til at komme udenom. Hun er gift og har tre børn - og selv dem har hun opdraget til at forstå glæden ved frivilligt arbejde, fortalte Gitte Brændstrup, da TV2 Nord havde taget hende med til Højer i Sønderjylland for at overraske Elsebeth Skadhauge, der var taget på lerskole med sin klasse.

- Elsebeth er her, der og alle vegne - og nogle gange er hun faktisk pisse irriterende, fordi vi andre ikke kan komme til. Hun blander sig i alt, siger Gitte Brændstrup videre - på en måde så man kan høre kærligheden i hendes stemme.

 
 
Foto: Daniel Mikkelsen

- Et menneske vi allesammen bør møde

Det er stærke ord om en stærk ildsjæl, og de gjorde stort indtryk, da de tre Årets Nordjyde-dommere skulle udpege de fem finalister - og helt naturligt valgte Elsebeth Skadhauge fra Blære som den ene.

- Med den indstilling, der ligger, og det engagement, hun viser i Blære, og alt det hun har med at gøre derude, så må der være tale om et menneske, som vi allesammen bør møde, lyder det blandt andet fra Pia Schnoor, der suppleres af Mads Justesen, der ser Elsebeths arbejde for Blære i et større perspektiv:

Hvis der er noget, man har brug for i de her tider, hvor yderområderne kan have vanskeligheder ved at finde nye unge børnefamilier, er hun et godt eksempel på, hvad der måske skal til for at skabe et godt fundament for at drive noget i et lille lokalsamfund.

 
 
Foto: Daniel Mikkelsen

Skaffede multihal til 10 millioner kroner

Elsebeth Skadhauge har ry for at blande sig i alt, der har med Blære at gøre, og derfor var hun naturligvis også en del af projektet, da der skulle rejses midler til en ny multihal i byen. Et projekt til 10 millioner kroner.

- Den dag vi indviede den her hal, eller første gang vi havde gymnastikopvisning og fanen kom ind.. Det kan man ikke forklare, lyder det fra Elsebeh Skadhauge med bævende stemme, da snakken falder på det store projekt.

 
 
Foto: Daniel Mikkelsen

Listen over projekter, som Elsebeth har sat sit fingeraftryk på, er lang. Derudover var hun i mange år formand for byens idrætsforening - og hun er stadig frivillig træner i håndbold og gymnastik, ligesom hun er medlem af landsbyudvalget i Vesthimmerlands Kommune. Det efterlader ikke meget tid til private ting.

- Så gør jeg bare ikke så meget rent derhjemme, lyder det.

- Det får lov til at ligge - og det ved jeg også at folk har snakket om. Hvis de er lidt hårde i munden, siger de, at jeg burde jo blive hjemme og få ordnet tingene, men vi klarer det jo. Og jeg tænker, at mine børn har været glade for den opdragelse, de har fået, fortæller hun videre og lover, at hun trods sine 55 år langt fra er færdig med at gøre Blære til et godt sted at leve og bo.

- Jeg tænker jeg bliver ved nogle år endnu.

 
 
Foto: Daniel Mikkelsen
290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden