LIGE NU:

Enhedslisten om udvisningssag: Det er grotesk og umenneskeligt

Enhedslisten retter skarp kritik mod den lovgivning, der skaber grundlag for udvisningen af den 13-årige Aphinya Pechmuang, men Inger Støjberg står fast på, at reglerne skal bevares, som de er.

13-årige Aphinya Pechmuang skal på mandag rejse tilbage til Thailand efter at Udlændingenævnet har afvist Aphinyas ansøgning om permanent opholdstilladelse i Danmark. Dermed stadfæster Udlændingenævnet, den dom Udlændingestyrelsen kom med i november sidste år. 

- Der er ikke tale om en fejlagtig sagsbehandling. Det er loven, der er absurd. Loven er fuldt til punkt og prikke, men loven er fuldstændig umenneskelig. Den fastslår, at en pige som Aphinya ikke kan integreres, selv om alle kan se, at det kan hun jo sagtens, siger Nikolaj Willumsen, Integrationsordfører i Enhedslisten. 

quote Der er ikke tale om en fejlagtig sagsbehandling. Det er loven, der er absurd. Loven er fuldt til punkt og prikke, men loven er fuldstændig umenneskelig.

- Nikolaj Willumsen, Integrationsordfører i Enhedslisten

Moderen til Aphinya har de seneste seks år boet i Nordjylland sammen med sin danske mand, mens den biologiske mormor har passet datteren hjemme i Thailand. I marts 2017 kom Aphinya til Danmark. Beslutningen om ikke at tage pigen med til Danmark med det samme, er noget af det, der nu spænder ben for familien fra Farsø. Regler som Integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke ønsker at ændre på. 

- Hvis man flytter til Danmark, og man har børn, så har vi ønsket at skabe en tilskyndelse i reglerne til, at man hurtigst muligt får hentet sit barn hertil, så der kan påbegyndes en integrationsproces, så barnet får de bedst mulige forudsætninger for at kunne klare sig i Danmark. Desto flere formative år barnet tilbringer i udlandet, desto sværere bliver det alt andet lige at sikre en vellykket integration. Det hensyn i udlændingereglerne bakker et meget bredt flertal af Folketingets partier op om. Jeg kan ikke se for mig, hvordan man skulle ændre disse regler uden at gå på kompromis med det hensyn, og derfor ønsker jeg at bevare reglerne, som de er, siger Inger Støjberg til TV2 Nord. 

quote Desto flere formative år barnet tilbringer i udlandet, desto sværere bliver det alt andet lige at sikre en vellykket integration.

- Inger Støjberg, Integrationsminister (V)

I Enhedslisten er man dybt uenig i lovgivningen og kæmper for at få den ændret. Indtil videre har de dog kæmpet mod et flertal i Folketinget. 

- Fra Enhedslisten ligger det os dybt på hjerte at få loven ændret, så Aphinya og andre børn ikke på den måde smides ud af Danmark. Og derfor arbejder vi benhårdt på at ændre lovgivningen, men problemet er at Socialdemokraterne støtter integrationsvurderingen, siger Nikolaj Willumsen. 

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet – og alle de andre partiers integrationsordfører, men det er ikke lykkedes.