Farvel til Vesthimmerland: Aggersund vil lave historisk kommuneskifte
Foto: Vejdirektoratet
Aggersund skal løsrives og lægges ind under Jammerbugt Kommune. Sådan lyder det fra en gruppe borgere, der vil ud af Vesthimmerland Kommune og have rådhus i Aabybro. Hvis det lykkes, bliver det første gang, en kommunegrænse flyttes, siden den store kommunalreform blev indført for 10 år siden.
Hvad gør man, hvis man som by har et tilhørsforhold til én kommune, men i puslespillet med en kommunalreform er endt i en anden?
Så flytter man - selvfølgelig. Og det er lige præcis, hvad de 429 borgere i Aggersund i Vesthimmerlands Kommune har tænkt sig at gøre som de første nogensinde i Danmark. I stedet for at høre til Vesthimmerland på den anden side af Limfjorden vil byen hellere være del af Jammerbugt Kommune.
Fjorden er den naturlige skillelinje mod nord. Det kan vi ikke lave om på.
Mads Krarup, formand for borgerforeningen
På den måde vil den lille by nemlig ikke længere ligge som en ensom bastion i Vesthimmerlands Kommune, men derimod blive en mere naturlig del af landskabet i Jammerbugt Kommune.
- Fjorden er den naturlige skillelinje mod nord. Det kan vi ikke lave om på. Løgstør trækker på det, de gerne vil, og det er der ikke noget at sige til. Det er et stort bysamfund. De har det havnerelaterede. Sådan vil det være, og så er der ingenting tilbage til os, siger Mads Krarup, formand for Borgerforeningen i Aggersund og Omegn.
Børn og foreninger kigger mod nord
Tidligere gik børnene i Aggersund i skole i Løgstør, som ikke ligger mange kilometer derfra. Men i dag bliver de fleste små børn passet i Jammerbugt Kommune, og de større går i skole i Jammerbugt Kommune - især i Ørebro.
- En af grundene er, at skolens ringetider i Løgstør og bussernes køreplan ikke passer sammen. Når forældrene søger noget, der er nemmere, så vælger de den sikre løsning. Og for forældrene her i Aggersund har det været Ørebroskolen, siger Mads Krarup fra borgerforeningen.
Også for byens idrætsforening og andre foreninger har det vist sig svært at være den eneste by nord for fjorden i Vesthimmerlands Kommune, fordi det ikke er let at finde samarbejdspartnere.
- Så skal vi samarbejde med nogen fra Jammerbugt kommune, og det ligger ikke lige for. Der er jo støttekroner, der skal fordeles i to kommuner, og historien har tydeligt vist, at det aldrig er nemt at flytte penge over kommunegrænserne, siger borgerforeningens formand, Mads Krarup.
Borgmester bakker op
På borgmesterkontoret på rådhuset i Aabybro bliver nyheden om 429 borger i Jammerbugt Kommune hilst velkommen.
- Hvis nogen landede her fra en fremmed planet, så kan man jo tydeligt se, at fjorden er et naturligt skel, men der er mange andre ting end fjorden. Der er historien og mange forskellige ting, der kunne tale for, at borgerne i Aggersund godt vil være med i Jammerbugt. De bruger Ørebroskolen og pasningsordningerne her og bliver i det hele taget serviceret i store dele af Jammerbugt, når det gælder børne- og ungeområdet, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune.
Mogens Gade understreger dog, at han ikke går på strandhugst.
- For mig er er det rigtige ikke, hvad der føles rigtigt i Jammerbugt Kommune, men hvad der føles rigtigt i Aggersund og for borgerne i Aggersund. Men jeg er med. Det er altid en fordel at være en større kommune og have flere indbyggere. Det giver nogle flere kræfter i forhold til at drive den offentlige service og sørge for de investeringer, der skal foretages, siger borgmesteren.
Delte meninger
Men i Aggersund er det langt fra alle, der er begejstrede for udsigten til at skifte kommune. Heine Eilsten og hans kone får deres børn passet i Ørebro, og de har altid følt et stærkere tilhørsforhold til Jammerbugt end til Vesthimmerland. Derfor taler de for et skifte.
- Fjorden har altid skilt – lige fra vi var små og gik i skole i Løgstør. Der er altid blevet set lidt skævt til os. Jeg synes, at Vesthimmerland har det med at kigge mere sydpå end på at at kigge herover til os i Aggersund. Men nu skal det være slut, for nu har jeg selv fået børn. Og de skal bo og vokse op i Jammerbugt Kommune, siger Heine Eilsten.
Men Jens Røge, der bor i Aggersund og er rådhusbetjent i Vesthimmerlands Kommune, er modstander af planerne.
- Det vil være fuldstændig tåbeligt. Alle vores relationer, landsbyudvalget og så videre, ligger til den tidligere Løgstør Kommune og nu Vesthimmerland. Nogle siger, at der er langt til Aars, men der er da lige så langt til Aabybro, siger Jens Røge.
Indenrigsministeren skal sige ja
En løsrivelse og flytning til en ny kommune vil dog tage lang tid. Først skal alle borgere i Aggersund indkaldes til borgermøde. Hvis der bliver flertal for en flytning, skal kommunalbestyrelserne i Vesthimmerland og Aabybro sige god for planerne, og derefter skal indenrigsministeren godkende beslutningen.
- Det er en meget speciel situation. Det er ikke noget, der sker hver dag, og jeg tror heller ikke, det kommer til at ske igen, siger borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V)
- Det ser ud til, at i hvert fald Jammerbugt Kommune og Indenrigsministeriet siger 'go', hvis vi kan skaffe et kvalificeret flertal, siger Mads Krarup, formand for borgerforeningen i Aggersund.