Frugtavler: - Det er et kæmpe madspild

I Aalestrup smider frugtavler Finn Brix-Mikkelsen alene i år 18 tons æbler ud. De kan ikke sælges og bliver derfor brugt til gødning.

Han er den sidste frugtavler, der er tilbage i hele Vesthimmerland. For ikke så mange år tilbage var der 25 frugtavlere i området, men nu er der kun én. 

- Det er alt for svært at hamle op med de udenlandske frugter, siger Finn Brix-Mikkelsen, der ejer Brovejens Frugtplantage ved Aalestrup. 

For Finn Brix-Mikkelsen har det været en hård sæson. Han har smidt 18 tons æbler ud, selv om de ingenting fejler. Men han kan ikke få dem solgt, og derfor er de nu endt som gødning på hans marker. 

- Det er ren madspild. Priserne på mine æbler er så små, at det ikke kan betale sig for mig at sælge, forklarer Finn Brix-Mikkelsen, der ud af en høst på cirka 250 tons nu må kassere cirka 20 tons.

quote Det er rent madspild. Priserne på mine æbler er så små, at det ikke kan betale sig for mig at sælge.

Finn Brix-Mikkelsen, Frugtavler

Ifølge nye tal fra Fødevareministeriet så bliver der hvert år smidt 700.000 tons spiseligt mad ud i Danmark. 460.000 tons af det bliver smidt ud, inden det rammer de danske hjem.

- Det er sgu ikke sjovt, men hvad skal jeg gøre? Det handler om den ulige konkurrence, der er fra udlandet. I Polen og Spanien er både lønninger, sprøjtemidler, el og vand billigere, lyder det fra 78-årige Finn Brix-Mikkelsen, der har dyrket markerne mellem Simested og Hvilsom i årtier. 

Nu og her trøster frugtavleren sig med, at det heldigvis ikke er hvert år, han er nødsaget til at kassere ellers gode spiseæbler. Men i år har æblesæsonen været ekstra god i blandt andet Spanien og flere andre steder i Europa, og det presser priserne på frugt.

 
 

Ifølge Dansk Gartnerforening kommer to ud af tre æbler i de danske supermarkeder også fra udlandet. Det er helt forrykt, lyder det fra Selina Juul, der netop er blevet en del af regeringens nye tænketank for at stoppe madspild. Ifølge hende skal der laves bedre aftaler med detailhandlen.

- Det er ressourcespil, at bruge danske æbler til gødning. Derfor kæmper vi også for at få de danske butikker til at sælge frugter fra flere danske avlere, lyder det det fra stifteren af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Finn Brix-Mikkelsen skal helst have tre til fire kroner kiloet, før hans udgifter er dækket. Senest solgte han til en krone kiloet, og de penge, skulle han betale skat af. Derfor er marken nu et mere tillokkende alternativ.

Madspild er et kæmpe problem for klimaet og i FN's bæredygtighedsmål går ud på at halvere verdens madspild til 2030. Og der har da også været et stort fokus på at reducere madspild i Danmark.


Seneste nyt

fra Nordjylland